Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović sa predstavnicima Društva crnogorskih novinara: Samoregulacijom do strukovnog odgovora na kršenje standarda

Objavljeno: 22.01.2020. 19:31 Autor: MKU
MKU„Događaji u proteklih dvadesetak dana od kada je Crna Gora izložena hibridnom ratu koji se, između ostalog, ogleda i u do sada nezapamćenoj kampanji dezinformacija ukazuju na potrebu snaženja principa samoregulacije, kroz formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela kao jedinog strukovnog, profesionalnog odgovora na kršenje novinarskih standarda - kazao je danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović na sastanku sa predstavnicima Društva crnogorskih novinara, Draganom Mitovim Đurovićem i Nikolom Vujanovićem. 

Čestitajući im Dan novinara, 23. januar, ministar Bogdanović istakao je da kroz etičku samoregulaciju i unapređivanje javne svijesti o značaju medijske pismenosti, Vlada Crne Gore želi da kontinuirano podstiče medije kao kritički korektiv svih pojava u društvu, svjesna da demokratskog iskoraka nema bez progresivnih i slobodnih medija.
Apostrofirajući duboke posljedice koje širenje lažnih vijesti ostavlja po principe demokratskog društva i ulogu medija koji ne djeluju u javnom interesu, ministar Bogdanović ukazao je na nemjerljiv značaj objektivnog novinarstva. I još jednom apelovao na medijsku zajednicu da kredibilnim, tačnim i pravovremenim informacijama pruži doprinos miru i stabilnosti crnogorskog društva.

Aktuelna reforma medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori, kako je ocijenjeno na sastanku, u skladu je sa najvišim standardima evropskog prava i u tom kontekstu, uz adekvatnu institucionalnu podršku, doprinijeće jačanju medijske scene.

Sagovornici su ukazali na značaj etičke i profesionalne odgovornosti novinara sa posebnim naglaskom na izazove koje u tom kontekstu donosi digitalna era, društvene mreže i hiperprodukcija informacija. Zajednički je stav da su medijska edukacija i medijska pismenost temeljni zahtjevi današnjice, a u tom duhu i realna očekivanja etičkog djelovanja medijske zajednice. 

Na sastanku je bilo riječi i o planovima za obilježavanje 150 godina crnogorskog novinarstva kao datuma od istorijsko-kulturološke važnosti u emancipaciji i izgradnji identiteta našeg državotvornog bića. Razmijenjena su mišljenja o programskim aktivnosti kojima će 23. januar 2021. dostojno ukazati na značaj ovog datuma za razvoj civilizacijsko-demokratskih procesa u Crnoj Gori.

FOTO I VIDEO: Flickr
VIDEO: Youtube

Ministarstvo kulture 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?