Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nijednom vjerniku ili posjetiocu sakralnih objekata neće biti uskraćena prava koja ima danas

Objavljeno: 24.01.2020. 18:13 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da Zakonom o slobodi vjeroispovijesti niko nikome ništa ne oduzima i da crkve i manastire niko neće nigdje ponijeti. 

U intervjuu za portal Analitika, ministar Bogdanović naglasio je da će država Crna Gora shodno ovom Zakonu imati mogućnost da permanentno i adekvatno tretira i štiti objekte koji su kulturna baština svih građana Crne Gore. 

-To znači da više nećemo imati slučajeve kao do sada, kada su pojedini držaoci sakralnih objekata na njima vršili raznorodne intervencije, ne konsultujući pritom struku niti bilo koga nadležnog za ta pitanja. A upravo to, primjer je kako ne treba postupati sa kulturnom baštinom – kazao je ministar Bogdanovoć.

Podsjetio je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti tretira sve vjerske zajednice na ravnopravan način, pa je samim tim i odnos prema njihovom nasljeđu i imovini ujednačen i nesporno transparentan i nediskriminatorski.

-Država će u skladu sa pozitivno pravnim propisima sprovoditi postupke u pravcu apsolutne primjene Zakona, posebno odredbi koje stvaraju uslove za rješavanje pitanja vlasništva, sve sa ciljem odgovornog odnosa prema nasljeđu i baštini. Kako god, ovo je prilika da još jednom ponovim stav kako ovo nije Zakon protiv bilo koga - nijednom vjerniku ili posjetiocu sakralnih objekata neće biti uskraćena prava koja ima danas – kazao je ministar Bogdanović.

Na pitanje da li će usvajanjem ovog Zakona biti većih finansijskih izdavanja za očuvanje autentičnosti i integriteta sakralnih objekata koji imaju status kulturnog dobra, odgovorio je potvrdno.

-To će biti i moj prijedlog prilikom koncipiranja budžeta za sljedeću godinu. Jer naše sakralno nasljeđe ima jedinstveni trag naše multikulturalnosti i jedinstveno je blago svih naših građana, koje moramo štititi i čuvati kao osnov našeg identiteta i zalog za budućnost - poručio je ministar Bogdanović.

Kazao je i da povlačenje Zakona, ne kao zahtjev, već kao pravni institut, nije moguće. 

-Dijalog je neprikosnoven ako govorimo o rješenju bilo kojeg pa i ovog mimoilaženja. To je i put ka prevazilaženju razlika i u aktuelnom momentu u Crnoj Gori. 

Demokratski je imati različita mišljenja, suprotne pozicije i različite interese. Ali je, jednako tako, jedino odgovorno voditi dijalog o otvorenim pitanjima i snagom argumenata i činjenica rješavati probleme – kazao je ministar Bogdanović.

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?