Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović u Sloveniji: napredak SEEIIST projekta rezultat dobre saradnje regiona

Objavljeno: 25.01.2020. 01:45 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović predsjedavala je Sedmim sastankom Upravnog odbora za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji je održan 24. januara 2020. godine u Ljubljani, Republika Slovenija.

Na sastanku su razmotrene dosadašnje aktivnosti i konastatovan značajan napredak projekta kao rezultata zajedničke saradnje zemalja regiona, uz međunarodnu podršku institucija, prije svega CERN-a i FAIR-GSI, ali i političke podrške Švajcarske u promociji naučne diplomatije.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Upravni odbor razmotrio je dalje korake na pripremi Međunarodnog ugovora koji će definisati dugoročni pravni status Instituta. Pored toga, razmotrena je prijava za dodatna sredstva od 3 miliona eura kroz poseban poziv u okviru EU Horizont 2020, neophodnih za realizaciju tehničke specifikacije projekta koji će biti tehnološki napredniji u odnosu na postojeće centre. Važna tačka bila je i pozicioniranje SEEIIST projekta na Mapi puta Evropskog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI – European Strategic Forum Research Infrastructure Roadmap), koji bi omogućio šansu da se obezbijede fondovi iz EU strukturnih, kohezionih i drugih fondova za investicije do 200 miliona eura.

Dan ranije, 23. januara, ministarka Damjanović predstavila je SEEIIST projekat naučnoj, medicinskoj i biznis zajednici Slovenije na Institutu Jožef Stefan. Ukazujući na njegov značaj na regionalnom, ali i širem međunarodnom planu, predstavila je SEEIIST kao jedan od najvećih kapitalnih projekata u regionu i dobar primjer naučne diplomatije, sa ciljem da se postigne naučni i tehnološki iskorak i povrati tradicija koju je region nekada imao u ovoj oblasti.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Crna Gora jeste pokretač osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, ali bez saradnje svih zemalja i aktivnog učešća naučne, medicinske I biznis zajednice, uz političku podršku zemalja regiona, projekat ne bi ispunio svoju misiju. Uspostavljanje Instituta omogućiće pristup najsavremenijoj kancer terapiji pacijentima iz cijelog regiona, ali i zapošljavanje, edukaciju i saradnju naučnika ne samo regiona, već cijele Evrope, pa i šire.

Ministarstvo nauke

Tokom boravka u Sloveniji, ministarka Damjanović sastala se sa ministrom prosvjete, nauke i sporta, prof. dr Jernejem Pikalom i ministrom zdravlja Republike Slovenije, Alešom Šabederom, kako bi razmotrili dalje zajedničke aktivnosti i ukazali na značaj uključivanja svih strana u projekat.

Sastanku je prisustvovao prof. dr Vujica Lazović, ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?