Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Zenka: Zakon neophodan zbog ukupne društvene i kulturne emancipacije Crne Gore

Objavljeno: 27.01.2020. 16:44 Autor: PR služba

Vlada se neće stavljati između Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve, niti će uređivati njihove međusobne odnose nakon što bude riješeno pitanje crkvene imovine u Crnoj Gori, koje tretira Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, istakao je u intervjuu Pobjedi ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i poručio da svi koji budu nezadovoljni pravdu treba da potraže na sudu. 

- Stvorila se atmosfera kao da Vlada, odnosno država preko ovog Zakona nekome nešto oduzima, a nekome nešto daje. To nije tako. Nezadovoljne strane zakonskim putem mogu da se obrate institucijama da bi ostvarile svoje pravo. Država neće silom ući ni u jedan objekat. Uostalom i država će da slijedi proceduru za dolaženje do pravde, sve je propisano zakonima.

- Kada sam došao na čelo Ministarstva moj prvi zahtjev je bio da se nacrt ovog zakona povuče iz Venecijanske komisije i da još radimo na njemu. Uspostavili smo ponovo kontakte sa vjerskim zajednicama, s tim što smo sa SPC počeli razgovore malo kasnije u odnosu na ostale. Detaljno smo prošli svaki član zakona i jedino se na sastancima sa SPC pokazalo da sa njima neće biti pozitivnog ishoda. Nastavili smo, jer nam je ovaj zakon neophodan zbog ukupne društvene i kulturne emancipacije Crne Gore, ali i zbog toga što je tada važeći odavno zastario.

- Vlada neće pokleknuti ni pod kakvim pritiscima. Vlada je rekla da je spremna na dijalog i Premijer je pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija. Dok god molebani i litije protiču mirno sve je u redu. To je njihovo apsolutno pravo da i na taj način jačaju pregovaračku poziciju, ali apsolutno neće uticati na promjenu odluka Vlade.

Intervju ministra Zenke za Dnevni list "Pobjeda" možete pročitati ovdje.

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?