Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Crnogorskom društvu je potrebno više razumijevanja i saradnje na temelju univerzalnih vrijednosti

Objavljeno: 29.01.2020. 18:20 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Savremena Crna Gora je Ustavom definisana kao zajednica slobodnih i ravnopravnih građana, zbog čega princip jednakosti pred zakonom, uključujući i rodnu ravnopravnost, jeste i mora biti neraskidivi dio svih naših zakona i svih naših politika, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Govoreći na predstavljanju Indeksa rodne ravnopravnosti danas u Podgorici, potpredsjednik Pažin je rekao da borba za punu rodnu ravnopravnost predstavlja važan dio ukupne emancipacije crnogorskog društva. 

„Jasno je da je danas našem društvu potrebno više razumijevanja i više saradnje na temelju vrijednosti koje nas ujedinjuju, bez obzira na sve naše razlike i posebnosti. U prvom redu, to je jačanje i zaštita univerzalnih ljudskih prava i sloboda, uključujući i unapređenje položaja i prava žena u crnogorskom društvu,“ saopštio je.

Svi društveni akteri koji slijede ovu vrijednu društvenu misiju i koji se zalažu za jednakost svih pred zakonom i punu rodnu ravnopravnost imaće u Vladi Crne Gore iskrenog saveznika i podršku, zaključio je potpredsjednik Pažin.

„Ipak, moramo biti svjesni da živimo u vremenu u kojem se nazadne ideologije prošlih vremena često zavodljivo promovišu u javnosti kao prave vrijednosti. Jednako tako se demokratski razvoj društva i borba za jednaka prava svih pokušavaju predstaviti kao slabost našeg društva i navodna izdaja tradicije,“ ocijenio je.

Potpredsjednik Pažin je podsjetio da je još Valtazar Bogišić u svom monumentalnom djelu, Opštem imovinskom zakoniku za Knjaževinu Crnu Goru, odlučno odbacio sve društvene predrasude o nejednakosti prava. „Nazvao ih je „zlim običajem“ za koji kaže da je „nikad tvrd, nikad zakonit“, ostavivši nam istinski vrijedno zavještanje i emancipatorsku pravnu tradiciju prema kojoj i danas imamo veliki dug“.

Jedan od tih „zlih običaja“, pojasnio je potpredsjednik, svakako je opravdavanje i zastupanje neravnopravnog položaj žena u društvu. Dodao je da Indeks rodne ravnopravnosti za Crnu Goru upozorava da borba za jednakost i jednake mogućnosti svih u crnogorskom društvu nije u potpunosti dobijena.

„Ako postoje oblasti u kojima žene, odnosno polovina našeg stanovišta, nemaju jednake prilike i ne ostvaruju jednaka prava, to znači da kao društvo ne koristimo sve svoje mogućnosti i ne stvaramo punom snagom novu društvenu i ekonomsku vrijednost. Na današnjoj generaciji crnogorskih građanki i građana je odgovornost da ovu društvenu nepravdu do kraja iskorijenimo i time oslobodimo puni razvojni potencijal našeg društva,“ naglasio je potpredjsjednik.

Na primjeru Ženske političke mreže, rekao je potpredsjednik, crnogorsko društvo je imalo prilike da se uvjeri da su univerzalne ljudske vrijednosti slobode i ravnopravnosti starije od svih razlika i posebnosti.

Potpredsjednik Pažin je ocijenio da su hrabre i mudre žene okupljene oko Ženske političke mreže pokazale je da je, i u okolnostima velikih političkih razlika, interes crnogorskog društva i zaštita zajedničkih vrijednosti ono što nas spaja i na čemu možemo i moramo graditi zajedničku budućnost.

KABINET POTPREDSJDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?