Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa predstavnikom SB Davidseom: CG napreduje u reformama i ostvaruje zapažene rezultate

Objavljeno: 31.01.2020. 19:15 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Crna Gora uspješno ispunjava svoju reformsku agendu, napreduje u ekonomskoj politici i stabilizaciji javnih finansija, a svakodnevno radi na stvaranju uslova za bolji život svih naših građana, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i izvršnog direktora holandske konstituence u Svjetskoj banci Koena Davidsea

„Ostvarili smo zapažene rezultate u prethodne tri godine: naša ekonomija je rasla po impresivnim stopama, naše javne finansije su ojačane i stabilizovane, naplatili smo 350 miliona eura više prihoda i konsituisali najveći Kapitalni budžet iz kojeg se finansira izgradnja sveukupne infrastrukture u zemlji“, rekao je predsjednik Marković.

Ukazao je na porast zaposlenih od preko 25.000 više zaposlenih za ove tri godine. Premijer Marković je istakao da Vlada mora ostati snažno posvećena evropksim integracijama, ekonomskom razvoju, održavanju finansijske discipline te širenju obuhvata poreskih obveznika kroz borbu protiv sive ekonomije.

Davidse je kazao da Crnoj Gori svi treba da čestitaju na onome što je do sada postigla, kao i na vizionarskim potezima po pitanju borbe protiv klimatskih promjena te okretanju države ka obnovljivim izvorima energije. On je dodao da će su odnosi Crne Gore i Svjetske banke veoma dobri te da će se saradnja nastaviti.

„Za Crnu Goru je 2020. godina dobro počela. Brojke izgledaju dobro, kao i upravljanje javnim finansijama“, rekao je Davidse.

Na sastanku je konstatovano da se očekuje nastavak dobrog trenda u crnogorskoj ekonomiji, ali da međunarodno tržište ostaje izazov zbog usporavanja globalnog rasta.
  
Sagovornici su razmijenili mišljenja o važnosti ulaganja u ljudski kapital kao i o pitanju radnih migracija. Predsjednik Marković je istakao da je Crna Gora svjesna važnosti da zadrži svoj obrazovani i kvalifikovani kadar i u tom kontekstu naveo primjer Odluke o povećanju zarada zaposlenih u zdravstvu za 12 odsto od marta ove godine i još tri odsto 2021. godine.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?