Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zaprečavanje granice izvodi se u skladu s planom i sporazumom CG i Srbije

Objavljeno: 01.02.2020. 23:11 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Neistinita je tvrdnja objavljena jutros sinhrionizovano u više medija u Republici Srbiji prema kojoj je proteklih dana počelo „po nalogu policije“ kopanje kanala na granici sa Srbijom i to kako bi se navodno „spriječio dolazak vjernika iz Srbije na litije“.

Istina je da se zaprečavanje tzv. divljih prelaza na državnoj granici Crne Gore i Republike Srbije izvodi u skladu sa predviđenom dinamikom koju su usaglasile dvije države.

Crna Gora i Republika Srbija vodile su od 7. marta 2011. godine pregovore koji su rezultirali zaključenjem međudržavnog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i više sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između Crne Gore i Republike Srbije. Sporazumima, koji su potpisani, ratifikovani u obje države i koji su stupili na snagu popisana su i prelazna mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza kako bi stanovništvu nastanjenom u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje, i Republike Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar bilo olakšano kretanje i prelaženje zajedničke državne granice u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država.

Dvije države usaglasile su i dinamiku zaprečavanja puteva pogodnih za nezakonit prelazak državne granice. Na sastanku održanom u Podgorici 19. marta 2019. godine konstatovano je da su rukovodioci graničnih policija obiju država potpisali Elaborat, kojim je, kako je konstatovano na sastanku međudržavne Mješovite komisije zadužene za praćenje sprovođenja odredaba sporazumâ, održanom na Zlatiboru 22. novembra 2019. godine, predviđeno zatvaranje 29 putnih pravaca i 30 tačaka i to 16 u Republici Srbiji i 14 u Crnoj Gori. (Prilog: djelovi prve i posljednje strane Zapisnika).

Radovi na zaprečavanju puteva pogodnih za nezakonit prelazak granice izvode se sa crnogorske strane u skladu sa zaključcima Mješovite komisije i u skladu sa ranije preduzetim pripremama. (Prilog: prva strana Ugovora zaključenog 26. decembra 2019. godine).

Iz navedenog je jasno da nije riječ o aktivnostima koje su pokrenute ovih dana i koje su, kako je to zlonamjerno i u svrhu širenja lažnih vijesti objavilo više medija u Republici Srbiji cilj onemogućavanje vjernika da prelaze granicu. Svi granični prelazi između Crne Gore i Republike Srbije otvoreni su i na njima se saobraćaj odvija bez smetnji.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?