Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa poslanikom Bundestaga Fajferom: Prilike za snažniju saradnju u ekonomiji i energetici

Objavljeno: 03.02.2020. 20:40 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Crna Gora i Njemačka svoje odlične političke bilateralne odnose dalje mogu da snaže dinamičnijom ekonomskom saradnjom, posebno u oblasti energetike i turizma, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i poslanika njemačkog Bundestaga Joahima Fajfera koji boravi u našoj državi.

Premijer Marković je kazao da je fokus Vlade u prethodne tri godine bio na jačaju ekonomije, te da je ostvaren izuzetno visok ekonomski rast, a pozitivni trendovi su zabilježeni u oblastima turizma, energetike te poljoprivrede.

„Želimo da nastavimo ovim tempom u godinama koje dolaze. Doprinos tome dale bi nove investicije iz Njemačke, koje su nam važne ne samo zbog novca već i zbog znanja koje sa njima dolazi“, kazao je premijer Marković.

Crna Gora se, kako je rekao predsjednik Vlade, okrenula ka obnovljivim izvorima energije i u toj oblasti su trenutno aktuelni projekti vrijedni više stotina miliona eura. U kontekstu saradnje u energetici, sagovornici su istakli posebnu važnost podmorskog kabla sa Italijom.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i kandidat za počasnog konzula Crne Gore u pokrajini Baden Virtemberg Folker Ceh, razgovarano je o brojnim prilikama za investicije prije svega u turizmu.

Njemački poslanik Fajfer je posebno pozdravio članstvo naše države u NATO i ohrabrio Crnu Goru da dalje nastavi na putu evropskih integracija. Sagovornici su se saglasili da bi ove godine, tokom koje Unijom predsjedavaju Hrvatska pa potom Njemačka, mogli da imamo novi iskorak u procesu pristupanja EU.

Konstatujući da su, nakon bilateralnog susreta predsjednika Vlade i njemačke kancelarke Angele Merkel 2017. godine, odnosi Crne Gore i Njemačke dobili novi impuls, premijer Marković je značajnim ocijenio i prošlogodišnju posjetu savezog ministra ekonomije i energetike Petera Altmajera kojom prilikom je potpisan Sporazum o administrativnom partnerstvu između organa za zaštitu konkurencije.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmLaaY6j
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?