Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: SAD ohrabruju i podržavaju Crnu Goru da istraje na svom evroatlantskom i evropskom putu

Američki zvaničnici uputili su danas riječi ohrabrenja i podrške za istrajavanje Crne Gore na njenom evroatlantskom i evropskom putu, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin nakon sastanka sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom danas u Vašingtonu.

Potpredsjednik je naglasio da Sjedinjene Američke države posebno podržavaju afirmaciju vitalnih demokratskih vrijednosti u Crnoj Gori, poput vladavine prava, zaštite ljudskih sloboda i prava, kao temelja istinske demokratije.

Potpredsjednik Pažin i pomoćnik državnog sekretara Riker razgovarali su o bezbjednosnim i političkim prilikama u regionu i Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Složili smo se da je sloboda vjeroispovijesti od temeljnog značaja za demokratiju i da ovo pravo pripada svakom građaninu, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili neko drugo lično svojstvo i zaista smatram da je, zbog toga upravo, neprihvatljivo i nelegitimno manipulisati, na bilo koji način, sa ovim pravom,“ rekao je potpredsjednik.

Potpresdjednik Pažin je ocijenio da je posebno neprihvatljivo manipulisati slobodom vjeroispovijesti po obrascu koji je bio prisutan devedesetih godina. „Svi pamtimo da je taj period ostao zabilježen po velikim razaranjima i stradanjima u regionu. Siguran sam da smo svi zajedno mnogo naučili od toga perioda i da imamo demokratske zrelosti u samom regionu da nešto tako više ne dozvolimo.“

U razgovoru sa američkim zvaničnikom, potpredsjednik je ponovio spremnost crnogorske vlade da vodi otvoreni i argumentovani dijalog o svim pitanjima, posebno onim koja su rezultat nerazumijevanja ili neke vrste nedostatka povjerenja. Izrazio je uvjerenje da Crna Gora i sagovornici na obje strane imaju stručnog kapaciteta, strpljenja i tolerancije da kroz dijalog dođu do obostrano prihvatljivog rješenja koje će značiti relaksaciju, čemu će se, kako je rekao, sigurno radovati svi dobronamjerni građani.

„Ja vjerujem da imamo za to kapacitet i optimista sam da ćemo kroz dijalog doći do rješenja koje će nas približiti u sada dosta različitim stavovima, a siguran sam da tome ne doprinosti bilo koja vrsta isključivosti ili ekskluziviteta u isticanju samo jedne strane, a zanemarujući ono što su prava drugih,“ naveo je potpredsjednik.

Rekao je da američki partneri razumiju demokratsku potrebu Crne Gore da ima jedan savremen i moderan zakon, kakav Zakon o slobodi vjeroispovijesti i jeste, naglašavajući takođe značaj dijaloga o ovom pitanju. 

„A mi smo za takav dijalog spremni i vjerujem da ćemo vrlo brzo da nastavimo sa dijalogom sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na ekspertskom nivou. Naši sagovornici smatraju da je to unutrašnje pitanje Crne Gore, oni pružaju podršku demokratskom dijalogu i ohrabruju i jednu i drugu stranu da daju svoj doprinos tome,“ zaključio je potpredsjednik. 

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?