Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa Udruženjem pravnika: Kroz dijalog do snažnijih institucija i jače vladavine prava

Objavljeno: 09.03.2020. 21:02 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Nesporna je potreba crnogorskog društva za širokim dijalogom kako bi se prevazilazile podjele i društveno-politički akteri bolje razumjeli, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predstavnika Udruženja pravnika Crne Gore, organizovanog u okviru inicijative Savez za Evropu.

Premijer Marković je istakao važnost da se ukupan društveni i politički potencijal Crne Gore okupi oko evropskih vrijednosti i kroz razgovor, razmjenu ideja i mišljenja, nađe zajednički interes i dogovor za rješenja koja će ubrzati proces evropskih integracija.

Predstavnici Udruženja pravnika, na čelu sa njihovim predsjednikom i glavnim i odgovornim urednikom časopisa „Pravni zbornik“ Branislavom Radulovićem, ukazali su na pojedina pitanja koja se odnose na izazove u funkcionisanju institucionalne demokratije i vladavinu prava.

Na sastanku je istaknut značaj dijaloga i saradnje sa akademskom zajednicom i strukovnim organizacijama i njihovo aktivnije učešće u postupcima izrade zakona i programa, te jačanje funkcije javnih rasprava o prijedlozima zakona za koje je Vlada predlagač.

Iz Udruženja pravnika su posebno naglasili značaj unapređenja pregovaračkog procesa sa EU u poglavljima 23 i 24, prekid v.d. stanja u većem broju državnih organa i institucija, donošenje novog Građanskog zakonika, izmjene i dopune Krivičnog zakonika, Zakona o NVO, primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nastavak reforme i profesionalizacije javne uprave, te unapređenje postupka izbora u naučna zvanja na Univerzitetu i modela obrazovanja pravnika u Crnoj Gori.

Osim premijera Markovića, sastanku su prisustvovali i ministarka javne uprave Suzana Pribilović i glavni pregovarač Aleksandar Drljević. Ispred Udruženja pravnika, osim Radulovića, na sastanku su bili redovna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Maja Kostić Mandić, redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Nebojša Vučinić, advokat Ana Stanković – Mugoša i generalna sekretarka Udruženja pravnika i ranija sekretarka redakcije časopisa za pravnu teoriju i praksu „Pravni zbornik“ Jadranka Vojinović.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?