Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Tim nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti razgovarao sa mještanima Lijeve Rijeke

Objavljeno: 10.03.2020. 17:54 Autor: MSP

Članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti sastali su se i razgovarali sa mještanima Lijeve Rijeke, gdje je smješten jedan od kampova namijenjenih za boravak radnika kompanije CRBC koji se vraćaju iz Kine.

Posjeta je organizovana kako bi mještani ali i lokalni radnici angažovani na gradnji autoputa, koji su iskazali svoju zabrinutost uslijed povratka kineskih državljana, dobili informacije o procedurama povratka, uslovima i načinom na koji će se organizovati boravak zaposlenih u kampovima,  to jest preventivnim mjerama koje  kompanija CRBC uz preporuke Instituta za javno zdravlje sprovodi na terenu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva saobraćaja, kompanije CRBC, Nadzora i Monteputa.

MSP MSP

Dr sci Božidarka Rakočević, direktorka Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, dr sci Sanja Medenica, načelnica odjeljenja za zarazne bolesti, dr Igor Galić,  specijalista epidemiologije, kao i predstavnici ministarstva zdravlja  dr Miro Knežević i Višnja Orban glavna zdravstveno  sanitarna inspektorka upoznali su predstavnike mještana i mjesne zajednice Lijeva Rijeka sa trenutnom epidemiološkom situacijom na nacionalnom nivou i mjerama koje institucije crnogorskog zdrastvenog sistema sprovode od početka pojave coronavirusa, ali i odgovorili na konkretna pitanja vezana za dolazak kineskih državljana.

Kako je na početku sastanka ponovljeno kompanija CRBC raskinula je radni angažman zaposlenim radnicima koji dolaze iz  kineske regije Hubei u kojoj je indetifikovan najveći broj oboljelih od virusa. Pooštrene mjere koje se sada sprovode u kampovima dio su preporuka Instituta za javno zdravlje, dakle  obaveza je kompanije da dostavlja dinamiku  povratka zaposlenih, prije povratka u Crnu Goru zaposleni moraju biti 14 dana izolovani u svojoj zemlji, uoči putovanja  moraju obaviti neophodne ljekarske preglede i dostaviti   adekvatan dokaz o zdravstvenom stanju i obavljenim medicinskim pretragama. Mjera dodatnog nadzora u periodu od 14 dana koja je dio procedura i preporuka nastavlja se i po dolasku u Crnu Goru.

Ekipe Instituta za javno zdravlje obišle  su prethodnih dana  kampove za smještaj radnika kao i prostorije koje su namijenjene za boravak zaposlenih u periodu trajanja mjera dodatnog nadzora (14 dana), dali određene sugestije, upoznali zaposlene sa procedurama i preventivnim mjerama, ali i obavili konsultacije sa ljekarom stalno  angažovanim na prioritetnoj dionici u kompaniji CRBC.

“Situacija na globalnom nivou se mijenja iz sata u sat, posebno u susjednoj Italiji,  pa je neophodno  da svi pratimo preporuke i protokole koji su propisani, kako bismo djelovali preventivno” istakao je generalni direktor u ovom resoru dr Miro Knežević.  “Svi protokoli pa i mjere dodatnog nadzora u trajanju od 14 dana, koje se sprovode na kampovima za smještaj radnika CRBC, isključivo su propisane kako bi se na minimum svela mogućnost pojave virusa i u tom dijelu u kontinuitetu komuniciramo i saradjujemo  sa menadžmentom kompanije.”

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim temama koje su od značaja za žitelje ovog kraja, a koje su vezane za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare, predstavnici ministarstva saobraćaja, Monteputa i CRBC su upoznati sa trenutnim dosta lošim stanjem regionalnog puta R-13 (Bioče-Mateševo) te će u narednom periodu razmotriti rješenja koja bi bila zadovoljavajuća prije finalne sanacije ovog lokaliteta, koja je planirana nakon okončanja radova na samoj prioritetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?