Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik NKT Simović ambasadoru Srbije Božoviću: U CG je situacija manje rizična, respiratori u ovom trenutku potrebniji za spašavanje životâ građana Srbije

Objavljeno: 28.03.2020. 20:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović ponovio je danas da je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa u Crnoj Gori manje rizična od stanja u Srbiji te da je stoga preče da respiratorima, koje je su vlasti Srbije namjerile da doniraju našoj zemlji, budu spašeni životi građana Srbije.

Na video konferenciji, na kojoj je u zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici Crna Gora predstavila diplomatskim predstavnicima Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju koronavirusa, ambasador Republike Srbije Vladimir Božović izrazio je podršku svim mjerama Crne Gore i pozvao vlasti naše zemlje da „još jednom preispitaju“ sinoćnu odluku.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik NKT Milutin Simović je zahvalio ambasadoru na riječima podrške i ocijenio da su respiratori potrebniji Srbiji.

„Na osnovu informacija koje zvaničnici Republike Srbije plasiraju o veoma teškim okolnostima u borbi protiv koronavirusa, a što mi potpuno razumijemo, jer smo u sličnim okolnostima, smatramo da su ovi respiratori u ovom trenutku potrebniji građanima Srbije“ – rekao je predsjednik NKT.

Potpredsjednik Vlade je dodao da u našoj zemlji odluke o tome gdje će koji medicinski aparat biti lociran ne donose političari već stručnjaci, te da to pravo ne može biti garantovano ni jednom donatoru.

„U Crnoj Gori ne određuju političari gdje će koji respirator biti raspoređen – u Beranama, Bijelom Polju, Podgorici, Baru ili u Vašem i mom Nikšiću… Kod nas o tome odlučuju oni koji su jedini pozvani da o tome odlučuju – a to su naši zdravstveni radnici. Ne možemo garantovati ni jednom donatoru da će određeni respirator biti upućen tamo gdje neki donator misli i hoće. To je dodatni razlog da respiratori ostanu u Srbiji i da se upute tamo gdje Srbija misli da treba u okviru njenih granica“ – kazao je Milutin Simović.

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolest je ukazao da potrebe za donacijom ne bi ni bilo, da su naručeni respiratori stigli u našu zemlju.

„Uvažavamo ponudu koju ste u svojoj noti nazvali 'državničkim činom', a za kojom ne bi ni bilo potrebe da nije spriječena isporuka tih istih respiratora koji su bili već rezervisani za Crnu Goru“ – kazao je na video konferenciji sa diplomatama akreditovanim u Crnoj Gori predsjednik NKT Milutin Simović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?