Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Najava: Ministarka Damjanović učesnik UNESCO online konferencije "COVID-19 and Open Science"

Najava: Ministarka Damjanović učesnik UNESCO online konferencije "COVID-19 and Open Science"
Datum objave 28.03.2020 17:13 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Sanja Damjanović, ministarka nauke Crne Gore, biće učesnik dijaloga ministara nauke koji organizuje UNESCO pod nazivom "COVID-19 and Open Science". Dijalog će se održati u formi Skype konferencije u ponedjeljak 30. marta 2020.

Uviđajući potrebu i značaj razmjene znanja kao preduslova „otvorene nauke za sve“, istovremeno doprinoseći unapređenju naučne tehnologije i inovacija, UNESCO organizuje ovaj ministarski dijalog na temu pandemije novog koronavirusa i ima za cilj uspostavljanje platforme za dijalog, razmjenu iskustava u domenu borbe protiv COVID-19, te odgovora nauke uopšte na trenutnu globalnu situaciju.

Trenutna pandemija COVID-19 pokazala je jedinstvenu i produktivnu globalnu koaliciju naučnika koji rade zajedno, razmjenjujući naučne i epidemiološke podatke i informacije. Upravo je kriza COVID-19 učvrstila ulogu nauke kao pokretača za donošenje odluka zasnovanih na dokazima.

Sa globalizacijom i povezanim svijetom, "Otvorena nauka" biće ključna veza za okupljanje naučnih, istraživačkih i inovacijskih zajednica širom svijeta i jačanje odnosa između nauke i društva. Širom svijeta, istraživači i tehnološki programeri, inženjeri, akademija, inovatori iz privatnog i javnog sektora, primjenjuju koncept otvorene nauke da bi nauku učinili što dostupnijom.

MINISTARSTVO NAUKE