Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković za "Pobjedu": Institucije bile na prvoj liniji fronta, građani pokazali patriotizam i solidarnost

Objavljeno: 23.04.2020. 16:55 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Crnogorski građani pokazali su razumijevanje, strpljenje, patriotizam i solidarnost na koje smo ponosni poručio je u izjavi za Pobjedu predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, komentarišući ublažavanje mjera donijetih zbog pandemije korona virusa.

Ublažvanje mjera, dodao je on, jasan je pokazatelj daje Crna Gora epidemuju stavila pod kontrolu, a u ovom vremenu potencijal, zrelost, stručnost i odlučnost pokazali su zdravstvo, policija, vojska, sva ministarstva, tužilaštvo, sve uprave, lokalne zajednice i njihove službe.

- Crna Gora je u suprotstavljanju pandemiji korona virusa uradila sve što je bilo neophodno kako na pripremi, tako i na planu konkretnih aktivnosti da bi zaštitila zdravlje stanovništva i nekontrolisano širenje epidemije istakao je on. 

Vlada je, dodao je premijer, blagovremeno i odlučno, na nivou svih institucija preduzela sve što je bilo potrebno da danas imamo ovakav rezultat.

- Vidim da se često koristi floskula "politika se povukla pred strukom". Što to znači? Ne! Ovdje nije bilo mjesta politici već institucijama. Onim institucijama koje je godinama jedan dio političke scene pokušavao kompromitovati i obesmisliti. Ovo je vrijeme u kojem su potencijal, zrelost, stručnot i odlučnost pokazali zdravstvo, policija, vojska, sva ministarstva, tužilaštvo, sve uprave, lokalne zajednice i njihove službe. Dakle: svi u zavisnosti od svojih nadležnosti, rekao je predsjednik Marković.


Kada je ugroženo zdravlje stanovništva, kaže on, prirodno je da ključnu ulogu ima zdravstveni sistem u cjelini, a kada se radilo o epidemiji Institut zajavno zdravlje.

- Znači ovdje nije bilo povlačenja, nego su sve institucije bile na prvoj liniji fronta u skladu sa svojim nadležnostima. Vlada je potpunu koordinaciju obezbijedilapreko NKT kojim rukovodi potpredsjednik Milutin Simović. Ponosan sam na sposobnosti institucija, na znanje i stručnost pojedinaca u njima, naglasio je predsjednik Vlade.

I građani su, prema njegovim riječima, dali značajan doprinos i podršku institucijama da se epidemija u našoj zemlji stavi pod kontrolu.

- Građani su u centru svih naših napora. Prvo, da očuvamo njihovo zdravlje što je obaveza zdrastvenog sistema. Drugo, daprihvatajući i poštujući naredbe i preporuke nadležnih tijela daju doprinos sprečavanju teških posljedica koje izaziva ovaj nevidljivi neprijatelj. Crnogorski građani pokazali su razumijevanje, strpljenje, patriotizam i solidarnost na koje smo ponosni, istakao je premijer Marković.

Njihova uloga u ovoj, kako je rekao, nezapamćenoj krizi je od presudnog značaja.

- Ne samo za ovoj period, nego i na ono što nas očekuje u budućnosti. Ništa više neće biti isto u cijelom svijetu, pa ni u Crnoj Gori zbog posljedica ove epidemije. Zbog toga će nam građanska solidarnost i inovativnostbiti kapital za vrijeme koje dolazi, zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?