Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu: Uprkos pandemiji koronavirusa gradilišta na Sjeveru CG nastavljaju rad

Objavljeno: 29.04.2020. 21:02 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
„Od prvog dana propisivanja zdravstveno-bezbjednosnih mjera, iako privremenih, bili smo svjesni da se ne smije dozvoliti da kapitalni projekti u ovom periodu stanu. Upravo zbog toga, na Vaše pitanje da li Vlada planira da nastavi započete infrastrukturne projekte na Sjeveru naše države, sa zadovoljstvom danas svjedočimo da realizacija pomenutih kapitalnih investicija zapravo teče u kontinuitetu. … Uprkos izazovima izazvanim epidemijom, sva gradilišta na sjeveru Crne Gore, koja su tokom zimskog perioda bila konzervirana, nastavljaju rad. …. Na gradilištima sva tri skijališta na području Bjelasice i Komova - Kolašin 1600 u Kolašinu, Žarski u Mojkovcu i Cmiljača u Bijelom Polju. Napominjem da vrijednost ulaganja na ove tri lokacije prema Investicionim elaboratima, iznosi blizu 70 miliona eura“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje poslanika Ervina Ibrahimovića iz Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno” – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative o tome kako se odvijaju kapitalni projekti u Sjevernom regionu.

Premijer je izrazio uvjerenje da su građani imali priliku da vide pravovremeni odgovor države koji je išao na dva kolosjeka – sposobnost da se sačuva zdravlje stanovništva s jedne strane; i vizija i odlučnost da se u krizi globalnih razmjera održe aktivnim najvažniji segmenti crnogorske ekonomije, posebno razvojni investicioni projekti.

„Upravo zbog toga, ovih dana posvećuje se velika pažnja organizaciji posla na gradilištima na kojima je država investitor. Poštuju se zdravstvene mjere, propisuju se dodatne preporuke i donose naredbe, dakle – činimo sve da se osigura bezbjedan rad i nesmetano funkcionisanje na gradilištima. Istina je da se radi u posebnim uslovima, ali aktivnosti teku bez značajnijih kašnjenja, izuzev na gradilištima auto-puta, o čemu ću danas govoriti u okviru posebnog pitanja. A na projektima niskogradnje, kao što je proboj puteva, pretvaranje planinskih padina u uređene ski staze, te izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica – u najvećoj mjeri angažovana je mehanizacija, tako da i sama priroda posla olakšava sprovođenje epidemioloških i zdravstvenih instrukcija“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je podsjetiok da je više puta naglašavao da su ulaganja u infrastrukturne projekte na sjeveru Crne Gore, kao i podizanje nivoa pružanja usluga u zdravstvu, školstvu i ostaloj društvenoj infrastrukturi, potvrda dugoročne i strateške politike kojoj je Vlada ostala posvećena i u vremenu pandemijske krize.

„Radovi na Sjeveru Crne Gore nijesu obustavljeni, niti smo to razmatrali kao opciju. Naprotiv, u ovim mjesecima trudili smo se da odemo i korak dalje, da pokušamo da zadržimo zainteresovanost investitora ka daljem ulaganju u naš Sjever, i na svakoj drugoj lokaciji širom Crne Gore. Kao što smo i najavljivali, program sticanja crnogorskog državljanstva po osnovu investiranja počeo je da daje rezultate. Naime, od šest projekata koji se kroz ovaj program našli na listi razvojnih projekata u oblasti turizma, čak pet projekata realizovaće se na Sjeveru Crne Gore. To su četiri hotela u Kolašinu i jedan na Žabljaku. Ukupna vrijednost iznosiće preko 74 miliona eura, a stavljanjem u funkciju ovih 5 hotela biće stvorene pretpostavke za otvaranje preko 400 novih radnih mjesta. Smještajni kapaciteti biće bogatiji za 525 soba visoke kategorije – sa 4 i 5 zvjezdica. Sada, više nego ikada prije, svjesni smo da se realizacijom ovakvih projekata povećava vrijednost cjelokupnog prostora naše zemlje prvenstveno za nas same, kojima je ova zemlja jedini dom. Upravo zbog toga, nastavićemo sa realizacijom kapitalnih projekata, kako bismo uspostavili ravnomjeran i održiv razvoj na cijeloj teritoriji i omogućili bolji život svakom građaninu i njegovoj porodici“ – kazao je premijer Duško Marković odgovarajući na pitanje poslanika Ervina Ibrahimovića iz Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno” – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative o tome kako se odvijaju kapitalni projekti u Sjevernom regionu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?