Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Za korisnike staračkih naknada uplaćena vanredna naknada

Objavljeno: 02.05.2020. 17:00 Autor: MPRR
U cilju ublažavanja posljedica epidemije COVID 19, Vlada je na sjednici od 24. aprila 2020. godine donijela odluku da se, kroz Posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu, korisnicima staračkih naknada u poljoprivredi, pored redovne aprilske, uplati i jedna vanredna staračka naknada u ukupnom iznosu od 440.000€, odnosno dvije naknade po 64,41 eura za 3.419 korisnika.
  
Od ukupnog broja korisnika 72,5% je sa sjevera Crne Gore, dok je 16,1% iz centralnog i 11,4% iz južnog.
Vodeći posebnu brigu o našoj najstarijoj populaciji, prilikom isplate naknada, svim korisnicima će biti podijeljene po dvije zaštitne maske, u cilju očuvanja zdravlja ove osjetljive kategorije stanovništva.

U cilju održavanja i podizanja kvaliteta života na selu, Vlada je 2002. godine uvela staračke naknade za nosioce poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim sredinama kojima je poljoprivreda jedino i glavno zanimanje, te nijesu mogli ostvariti pravo na penziju ili drugu vrstu naknade. Korisnici ovih naknada su svoju egzistenciju vezali za selo, očuvali život na selu, bavili se napornim poslom, a tradiciju, iskustvo i ljubav prema selu i poljoprivedi prenijeli na mlađe generacije.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?