Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obraćanje potpredsjednika Vlade mr Milutina Simovića na promociji publikacije: „Klinički centar – Izazovi COVID 19“

Objavljeno: 05.06.2020. 19:14 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Uvaženi direktore Erakoviću,

Uvaženi zaposleni u Kliničkom centru,

Poštovani članovi NKT-a,

Dragi prijatelji,

Dame i gospodo,

Hvala na prilici da se obratim povodom objavljivanja publikacije, koja će ostati kao svjedočanstvo uloge i značaja Kliničkog centra u ukupnom odgovoru Crne Gore na COVID-19.

Iza svih nas je pet izazovnih mjeseci, stotine dana i stotine noći u kojima smo zajedno brinuli, kreirali i zajedno davali odgovore na globalni, još uvijek trajući, izazov COVID-19. Izazov i za ekonomski mnogo razvijenije države, sa mnogo jačim zdravstvenim sistemima.

Danas nakon svega toga, moje ocjene i moja zapažanja staće u tri poruke: ČESTITAM, HVALA i NASTAVLJAMO.

ČESTITAM svim zaposlenim u crnogorskom zdravstvenom sistemu, a posebno u njegovom ključnom stubu u Kliničkom centru Crne Gore,

ČESTITAM na iskazanoj pravovremenosti, odlučnosti, profesionalnosti i posvećenosti,

ČESTITAM na uspostavljanju i efikasnom funkcionisanju kriznog menadžmenta,

ČESTITAM na svemu ovome jer to bio izraz odgovornog i, dodaću, patriotskog odnosa institucije i zaposlenih u ovoj situaciji koja je bila ozbiljna prijetnja za zdravlje i živote naših građana.

HVALA svim zaposlenima u zdravstvenom sistemu Crne Gore, a danas ovdje posebno HVALA zaposlenima u Kliničkom centru. I onima koji su bili na prvoj liniji koji su brinuli i liječili COVID pacijente, i svima ostalima koji su radili na drugim odjeljenjima i u granicama mogućeg obezbjeđivali pružanje ostalih potrebnih zdravstvenih usluga, koje se nijesu mogle odlagati.

ZAHVALJUJEM SE pomoćnom osoblju u Kliničkom centru: u kuhinji, servirkama, higijeničarkama, osoblju na održavanju, vozačima, portirima – jednom riječju SVIMA.

ZAHVALJUJEM SE na otvorenosti i profesionalnoj, ali prije svega ljudskoj komunikaciji sa pacijentima i porodicama onih koji su se liječili od COVID-a u Kliničkom centru.

I onda kada uloženi napori nijesu dali rezultat za koji ste se borili, kada ste se, kao i svi mi, morali suočavati sa činjenicom da se nije uspio spasiti ljudski život, što je bilo najsvetije i najvažnije.

ZAHVALJUJEM SE na posebno vrijednom doprinosu koji je dr Eraković pored liderske pozicije u Kliničkom centru, davao u radu NKT-a; Kriznom medicinskom štabu, svim njegovim brojnim članovima i posebnim timovima, na čelu sa dr Lazovićem – za doprinos u organizaciji i koordinaciji ukupnog zdravstvenog sistema Crne Gore; i dr Marini Mugoši, koja je pratila međunarodne protokole za liječenje COVID-a, pratila pacijente ne samo u Kliničkom centru, već i u ostalim COVID bolnicama.

I moja treća poruka:

NASTAVLJAMO kao i do sada ZAJEDNO;

NASTAVLJAMO da unapređujemo crnogorski zdravstveni sistem;

NASTAVLJAMO da unapređujemo kadrovski potencijal, da gradimo nove potrebne klinike, da nabavljamo novu savremenu opremu i da osvajamo najsavremenije metode liječenja;

NASTAVLJAMO da unapređujemo položaj i standard svih zdravstvenih radnika, jer to oni zaslužuju i to njima pripada.

NASTAVLJAMO ZAJEDNO da dajemo svoj puni nesebični doprinos napretku cijelog našeg društva.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?