Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NKT: Obavezno nošenje maski na javnom zatvorenom prostoru, privremene promjene režima ulaska iz BiH

Objavljeno: 18.06.2020. 22:05 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, donijelo odluke o ponovnom obaveznom korišćenju zaštitnih maski na javnim mjestima u zatvorenom prostoru i privremenoj promjeni režima ulaska putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu dramatično povećanje broja inficiranih u državama regiona i broj novoinficiranih u Crnoj Gori, donijeta je odluka o obaveznom nošenju zaštitnih maski na svim javnim mjestima koja su u zatvorenom prostoru (javne tržnice, pijace, prodavnice, supermarketi, javne ustanove i dr.), uz postojeću obavezu nošenja maski u sredstvima javnog prevoza putnika.
Nošenje zaštitnih maski obavezno je na otvorenom prostoru za zaposlene u ugostiteljskim objektima (konobari, šankeri, kuvari i sl.).

Analizirajući epidemiološku situaciju na sjednici je ukazano da je većina aktivnih slučajeva koronavirusa importovana u Crnu Goru iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli preko Bosne i Hercegovine.

Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme Bosnu i Hercegovinu sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije.

Ulazak u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine je od danas moguć ulazak građana Crne Gore, Bosne i Hercegovine i država sa liste Instituta za javno zdravlje uz obavezni negativan PCR test akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati. Mjera će se primjenjivati od danas dok Crna Gora i Bosna i Hercegovina ne budu dogovorile jasne procedure razmjene informacija o kontroli lica koja preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država.

Ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine za vrijeme važenja ove mjere neće biti moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

Građani Crne Gore koji su se zatekli danas u Bosni i Hercegovini biće po ulasku u Crnu Goru, do ponoći, upućeni u kućnu izolaciju do testiranja na koronavirus.

Nacionalno koordinaciono tijelo, u cilju dodatne zaštite starih lica, koja u skladu sa običajima i navikama, nerijetko učestvuju u obredima sahrana i izjava saučešća, preporučuje da ova okupljanja budu ograničena na porodicu i službena lica (sveštenici i radnici komunalnih službi) kao i da se saučešće iskazuje mimohodom, bez rukovanja i ljubljenja.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

VIDEO – Izjava direktora IJZ Prof. dr Bobana Mugoše: 
https://youtu.be/K7GHTVmpWQ0

VIDEO – Izjava direktora KCCG dr Jevta Erakovića: https://youtu.be/tUuWHxzOY3g

FOTO I VIDEO – sjednica NKT i izjave: 
https://flic.kr/s/aHsmNVg3Lc

TEKST IZJAVE DIREKTORA INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE PROF DR BOBANA MUGOŠE

Zbog toga što u zadnja četiri dana imamo devet novih slučajeva COVID-a 19 danas je zasijedao NKT na predlog Instituta.

Konstatovali smo da, kako sam rekao imamo devet novih slučajeva COVID-a 19 od čega je 8 iz importacije ili je povezano sa importacijom i jedan slučaj koji ispitujemo.

Ono što se ispitivanjem pokazalo kao jasno, a to je da imamo slučajeve koji su importovani putem koji vodi preko Bosne i iz zemalja koje nijesu na listi, tako da smo morali reagovati probno i donijeti neke odluke koje bi u tom smislu mogle da nam obezbijede da imamo siguran ili u najvećoj mjeri siguran ulazak iz Bosne. Tako da će danas biti donijeta odluka da svi naši građani i stranci koji dolaze iz Bosne moraju imati PCR test star 48 sati najviše urađen u akreditovanoj laboratoriji.

TEKST IZJAVE DIREKTORA KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE DR JEVTA ERAKOVIĆA

Kao što smo danas i saopštili u Kliničkom centru Crne Gore imamo troje hospitalizovanih pacijenata, Od tih pacijenata dvoje nam je u stanju koje iziskuje posebnu pažnju i pozornost, odnosno imaju težu kliničku sliku.

Na osnovu komunikacija sa kolegama iz Instituta za javno zdravlje i kolegama iz drugih gradova i opštih bolnica u Crnoj Gori imamo najava da još značajan broj pacijenata ima simptome koje su nalik na COVID 19 infekciju tako da u narednom periodu možemo zasigurno očekivati veći broj zaraženih i sigurno i veći broj hospitallizovanih pacijenata.

Ovo nas svakako upozorava da moramo da imamo poseban oprez u narednom periodu. Dakle, da se striktno pridržavamo svih mjera koje nam preporučuju Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinacio tijelo.

Podsjetiću vas da su mjere koje su do sada donešene od strane Nacionalnog koordinacionog tijela apsolutno predvidjele i ovakve situacije i da su se pojedinci i grupacije u našoj državi pridržavali tih mjera sigurno ni danas ne bismo bili u situaciji da pričamo o COVID 19 infekciju u ovoj mjeri.

Dakle, još jednom apelujem na sve građane Crne Gore da se pridržavaju mjera, da poštuju pravila i propise koje su donešene isključivo u svrhu zdravlja građana Crne Gore i da ne razmišljaju ni na jedan drugačiji način.

Ono što mogu da poručim ispred Kliničkog centra Crne Gore i zdravstvenog sistema da ćemo mi uspješno odgovoriti i na ovaj izazov, apsolutno na isti način kao što smo to radili i do sada. Ali još jednom apelujem na građane da poštuju preporuke, da bilo kakvi drugi motivi osim zdravlja stanovništva Crne Gore da im ne padaju na pamet i samim tim će nam omogućiti da naš posao odradimo na način kao što smo ga i do sada odradili.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?