Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića povodom osme godišnjice pregovora sa EU

Objavljeno: 29.06.2020. 21:30 Autor: KEI
Crna Gora osmu godišnjicu pregovora sa Evropskom unijom dočekuje sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i sa tri privremeno zatvorena poglavlja u okviru pregovaračkog procesa. Zvaničnim otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja briselska administracija je pokazala da politika proširenja ostaje aktivna i u ovim teškim vremenima kad se svi suočavamo sa pandemijom korona virusa i da su vrata EU širom otvorena za nove članice.

Do danas, Crna Gora je ostvarila zapažene rezultate, prije svega kad je zakonodavni i institucionalni oblik saradnje sa EU u pitanju i ono što je važno u narednom periodu je da kroz konkretne rezultate i mjerljivi bilans rezultata pokažemo da su naše institucije i naš zakonodavni okvir koji smo kreirali u prethodnom periodu apsolutno funkcionalni.

U narednoj fazi pregovaračkog procesa nas, naravno, očekuje još dosta posla. To se, prije svega, odnosi na vladvainu prava i poglavlja 23 i 24 koja će ostati u fokusu naše pažnje i u narednom periodu. Ono što je pokazao Nezvanični radni dokument Evropske komisije je da u Crnoj Gori možemo da budemo zadovoljni napretkom koji smo ostvarili u ovim poglavljima, prije svega kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, borba protiv trgovine ljudima, pranje novca, a iznad svega policijska saradnja i veoma uspješne akcije koje je naša policija sprovodila zajedno sa policijama država članica EU.

Naravno, ovo samo treba da bude dodatan podstrek za sve nas koji smo u integracionom procesu, da nastavimo da sa konkretnim, mjerljviim rezultatima dokazujemo da je vladavina prava naš prioritet, jer to je preduslov našeg daljeg napretka kad je proces evropske integracije u pitanju.

Međutim, primjetno je da je u nekim segmentima potrebno dodatno sazrijevanje i, prije svega, mislim na oblast političkih kriterijuma, gdje je jako važno da određeni izazovi koji se nalaze pred nama, a to je, prije svega, održavanje parlamentarnih izbora, vraćanje političkog dijaloga u institucije sistema, i potpuna funkcionalnost demokratskih institucija sistema bude u fokusu naše pažnje. To će biti jedan od ključnih preduslova našeg daljeg integracionog procesa.

Kao što smo nekoliko puta naglasili, u EU ne ulazi Vlada ili jedan pojedinac ili jedna institucija. U EU ulazi čitavo društvo, svi segmenti našeg društva treba da se integrišu i, bez obzira na to da li smo u Vladinim institucijama, nevladinim organizacijama, da li dolazimo iz medijske zajednice ili različitih političkih partija, treba svi zajedno da shvatimo da je ovo proces koji je za dobrobit Crne Gore i njenih građana i da svako u svom segmentu i opsegu svojih odgovornosti doprinese postizanju konačnog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU.

Ako tako shvatimo ovaj proces, ako nastavimo marljivo da radimo u narednom periodu, vjerujem da za mandata ove briselske administracije možemo da završimo pregovarački proces i da se ispune svi uslovi za naše punopravno članstvo u EU.


SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?