Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Cirkularna ekonomija kao put oporavka i razvoja u 21. vijeku

Objavljeno: 30.06.2020. 22:46 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Podgorica, 30. jun 2020. - Druga međunarodna konferencija Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja koja je održana kroz seriju dvodnevnih virtuelnih razgovora, završena je danas, a okupila je više od 400 učesnika iz dvadeset zemalja svijeta. Organizatori konferencije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore konferenciju su organizovali na Zoom platformi, a prenos uživo svi zainteresovani mogli su pratiti i na društvenoj mreži Facebook i platformi YouTube.

U ime organizatora, konferenciju su otvorili potpredsjednik Vlade Crne Gore, Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Egger i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Danilo Gvozdenović. Uvodno obraćanje na konfrenciji imao je eminentni stručnjak iz oblasti cirkularne ekonomije dr Janez Potočnik, kopredsjedavajući UN Međunarodne ekspertske grupe za resurse, i bivši evropski komesar za životnu sredinu.

Na konferenciji su razmotreni izazovi i potreba prelaska sa linearnog na model cirkularne ekonomije, nove strategije upravljanja resursima, razvoj novih poslovnih modela, upravljanje inovacijama, ambiciozni klimatski ciljevi i Evropski zeleni dogovor kao mapa puta za postizanje održivosti ekonomije EU, te oporavak sektora turizma u veremenu krize izazvane pandemijom COVID-19.

Konferencija je okupila snažnu mrežu domaćih i međunarodnih eksperata, predstavnika vlada, ministara, diplomata, kreatora javnog mnjenja iz svih relevantnih sektora - industrije, politike, tehnologije, nauke, poslovanja, finansija i zaštite životne sredine – koji su razgovarali o temama koje definišu našu budućnost. Uvjereni smo da je konferencija pružila platformu za relevantan dijalog između nauke i politike i da će biti izvor inspiracije za snažniju saradnju i sprovođenje Agende 2030.

“Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja” organizovani su u partnerstvu sa 5. Konferencijom o cirkularnim promjenama i dio su ekonomskog „Karavana o cirkularnim promjenama 2020". Više informacija o konferenciji i glavne zaključke događaja možete pronaći na zvaničnom veb sajtu konferencije - www.greendays.me, kao i nalozima na društvenim mrežama Facebook, LinkedIn, Instagram i Twitter.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?