Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik NKT Milutin Simović: javno zdravlje se brani i ekonomijom, moramo držati distancu, nositi masku i biti disciplinovani

Objavljeno: 14.07.2020. 20:44 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović pozvao je danas građane da disciplinovano poštuju mjere protiv širenja koronavirusa rekavši da je danas situacija drugačija nego u prvom talasu.

„U situaciji kada su zahvaljujući neodgovornim pojedincima i grupama desio talas importacija, a nakon toga unutrašnje transmisije, i sada kada je neophodno obezbijediti uslove za opstanak ekonomije, potrebna nam je druga vrsta discipline i odgovornosti. Sada nema striktne mjere – ostajanja doma. Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani javno zdravlje. To je taj drugi način života sa epidemijom, gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo da redukujemo, da se distanciramo, da budemo odgovorniji i disciplinovaniji. Na jedan drugi način, u odnosu kad se ostajalo doma. Disciplinu doma, disciplinu humanosti i solidarnosti ispoštovali smo i bili ponosni jedni na druge. Sada kada izlazimo iz doma i kad je potreba svih da se život normalizuje i da živimo s novom realnošću, treba nam disciplina, distanca, maska, i disciplina higijene. Znamo da su ovo zahtjevni zadaci za svakog pojedinca, znamo da svakodnevni život nosi brojne izazove i da je ova situacija dodatni teret. Ovo je kriza koju niko nije mogao predvidjeti i moramo se suočiti s njom na krajnje odgovoran način. Znam da hoćemo i da možemo, jer smo uvijek pokazivali da smo najjači kada je najteže“ – kazao je predsjednik NKT u obraćanju javnosti.

Predsjednik NKT je kazao da u odgovoru na pandemiju istrajavaju brojne institucije iz zdravstvenog sistema, brojne nadležne institucije sa državnog i lokalnog nivoa, brojni, posvećeni, odgovorni i požrtvovani pojedinci i da je to jedini mogući pristup i pristup koji garantuje uspjeh i u ovom novom talasu i u spremanju za suočavanje sa novom neizvjesnošću koju donose jesen i zima.

„Naši trenutni korona brojevi upućuju na potrebu dodatne opreznosti, dodatnog angažmana, dodatne odlučnosti i odgovornosti, spremnosti na dodatnu samokontrolu, na dodatno razumijevanje, zajedništvo i solidarnost… Zbog građana važno je kazati da su to naši stvarni brojevi, kao što su bili i u prvom talasu, iako se tada pokušavalo polemisati sa njima sa raznih adresa. Naši brojevi nijesu izraz potrebe da se prilagode turističkoj sezoni, ne bi li se prikazala konkurentnost naše turističke destinacije. Oni nijesu ni predizborni, da bi se stvarala lažna slika, da bi se promijelili i prikazali neki drugi podaci, prije nego bi se osušilo mastilo na izbornim listićima. Oni su izraz stvarnog, stručnog i odgovornog registrovanja koronavirusa“ – kazao je Milutin Simović.

Predsjednik NKT je kazao da je naša zemlja od početka imala pristup punog suočavanja sa realnošću, utemeljen na stručnim principima i da nije skrivala i podešavala podatke.

„Od prvog dana naš odnos je principijelan i utemeljen na konzervativnom epidemiološkom pristupu – rekao bih najstrožijem, ali i dugoročno najsigurnijem. i kod širokog obuhvata testiranja – značajno iznad uporednih prosjeka; i kod epidemiološkog istraživanja i širokog obuhvata kontakata; i kod prijavljivanja oboljelih – ne samo onih na bolničkom liječenju, već i simptomatskih i asimptomatskih; i kod prijavljivanja oporavljenih –naš pristup nije bio brisanjem preko noći i bez jasnih procedura; i kod prijavljivanja umrlih – bez pristupa sa koronom i od korone i sa raznim drugim nesuvislim objašnjenjima… Dakle, od početka imamo pristup punog suočavanja sa realnošću, utemeljen na stručnim principima. Bez skrivanja i podešavanja, bez nedorečenosti, bez konfuzije“- kazao je potpresjednik Vlade i predsjednik NKT.

Milutin Simović je zaključio da se Crna Gora uvijek najbolje motisivisala istinom i dodao da vjeruje da će se i sada mobilisati ovom istinom i realnim prikazom. „Potrebna nam je ta mobilnost, a ne neodgovorni pristup, da bi se kasnije otkrivale i priznavale greške“ – zaključio je Milutin Simović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?