Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava šefa Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Olivere Đukanović povodom Odluke Vlade o otvaranju programa „ekonomsko državljanstvo

Objavljeno: 10.08.2010. 21:44 Autor: Biro

Odluka Vlade Crne Gore o kriterijumima za utvrđivanje naučnog, privrednog, ekonomskog kulturnog i sportskog interesa, posebno otvaranje programa „ekonomsko državljanstvo“ očigledno je izazvala veliko interesovanje. Podsjećam da je u skladu sa tim, pripremiljeno Uputstvo o primjeni kriterijuma na osnovu kojih se cijeni postojanje privrednog i ekonomskog interesa Crne Gore za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Donošenjem tog uputstva stvorene su mogućnosti da poznati poslovni ljudi kredibilne svjetske reputacije steknu ograničeni broj crnogorskih pasoša direktnim investiranjem u Crnu Goru i njenu ekonomiju, kao i doniranjem u državni budžet.

Kao dio kvalifikacionog procesa, zainteresovana lica će morati da investiraju minimum 500,000 eura u Crnu Goru, od čega će dio sredstava biti direktno uplaćen u državni budžet. Crna Gora nema problema sa stranim direktnim investicijama. Zapravo, jedna je od malog broja tržišta u razvoju koje je nastavilo da privlači SDI (strane direktne investicije) tokom čitave ekonomske krize. Procenat stranih investicija se povećao za 30% u prvoj polovini 2010. godine u odnosu na isti period u 2009. Ta aktivnost će nam omogućiti oporavak ekonomskog rasta u ovoj godini. Pored toga, industrijska proizvodnja se povećala za 8.7% u aprilu i 15.8% u maju, i stopa nezaposlenosti se smanjila u prvom polugodištu. Crnogorska ekonomija će se stabilizovati u ovoj godini. Ne treba zaboraviti i da smo, za razliku od Srbije i Bosne i Hercegovine, uspjeli da se sami oporavimo iz finansijske krize, bez podrške MMF-a.
Mogućnost dobijanja državljanstva biće pružena poslovnim ljudima sa pozadinom koja se ne dovodi u pitanje i dokazanim porijeklom za finansijska sredstva.

Pogram “ekonomskog državljanstva” ne predstavlja blanketni prenos nacionalnosti na investitore. Odobravaće se u zavisnosti od slučaja do slučaja i tek nakon iscrpnog, trostepenog postupka provjere. Dakle procedura je sljedeća:

1. Nezavisna konsultantska kuća će kontrolisati svaki zahtjev za dobijanje državljanstva primjenom najstrožijih međunarodnih standarda.
2. Ministarstvo finansija daće mišljenje na osnovu nalaza konsultantske kuće.
3. Ministrarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave takođe će učestvovati u obradi zahtjeva za dobijanje državljanstva.

Svi aplikanti biće provjereni po najstrožim međunarodnim standardima. Vlada Crne Gore, jasno postavljenim kriterijumima, doprinijeće pravnoj sigurnosti u oblasti sticanja crnogorskog državljanstva.

Svakako, Vlada Crne Gore zadržava diskreciono pravo da ne dodijeli državljanstvo, čak i u slučajevima pozitvnih mišljenja nezavisne kuće i relevantnih ministarstava.

Nakon stvaranja zakonskih okvira za slobodan protok kapitala, kreiranja atraktivnog biznis ambijenta, realizacijom ovog programa dodatno će se privući renomirani strani investitori, pojedinci i kapital u Crnu Goru, što će doprinjeti rastu pozitivnog imidža Crne Gore na ekonomskoj mapi svijeta.

Crna Gora ovim još jednom potvrđuje da je otvorena za inostrani ekonomski i intelektualni kapital, što će sve doprinijeti jačanju kapaciteta države, razmjeni know-how-a, razvoju privrede i ekonomije uopšte. Riječ je o novini u našem regionu, što će predstavljati konkurentsku prednost u privlačenju stranih investitora.

Kada je riječ o zebnjama pojedinica da bi Program "ekonomskog državljanstva" mogao da postane azil za kriminalne krugove, želim da naglasim da je Crna Gora posljednje mjesto koje bi kriminalci izabrali za investiranje. Nedavno smo usvojili zakon kojim je propisano trajno oduzimanje imovine čije zakonito porijeklo nije dokazano. Zato postavljam kontra tezu: Da li stvarno mislite da će neko doći ovdje i investirati samo da bi mu oduzeli imovinu i strpali ga u zatvor?

Čak i ako dođe do ovako apsurdnog scenarija, postupkom za sticanje državljanstva će se izvršiti odabir, i investitori koji ne zaslužuju crnogorsko državljanstvo neće ga ni dobiti. Mogućnost dobijanja državljanstva će biti pružena poslovnim ljudima sa pozadinom koja se ne dovodi u pitanje i dokazanim porijeklom za finansijska sredstva.

Takođe, nema mjesta njihovim strahovima da je koncept Vlade Crne Gore suprotan trendovima koji su prisutni u Evropskoj uniji, a koji insistiraju na uvođenju reda u finansijske tokove. Politika EU je da pitanje državljanstva povjeri nacionalnim vladama.

Ova praksa nije strana na zapadu. Države, uključujući Austriju, Belgiju i SAD, imaju slične mehanizme na osnovu kojih investitori mogu dobiti prebivalište ili državljanstvo. SAD nudu zelenu kartu i stalno prebivalište ljudima koji investiraju najmanje milion dolara i stvore najmanje deset radnih mjesta na neodređeno vrijeme. Da li iko misli da su ove zemlje u velikim problemima?

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?