Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održan sastanak Nadzornog komiteta IPA projekta „Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“

Objavljeno: 01.10.2013. 19:48 Autor: PR služba
Peti kvartalni sastanak Nadzornog komiteta IPA projekta „Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori“ održan je u Podgorici. Sastankom je predsjedavao ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja, Regionalne kancelarije SZO za Evropu i Kancelarije SZO u Crnoj Gori, EU Delegacije u Crnoj Gori, Zavoda za transfuziju krvi i Crvenog krsta.
Tokom sastanka predstavljen je redovni izvještaj o statusu implementacije Projekta koji je bio okvir za konstruktivnu diskusiju i razmatranje ostvarenog napretka u realizaciji planiranih aktivnosti, kao i za identifikovanje izazova i prepreka za ostvarivanje projektom definisanih ciljeva.

Članovi Nadzornog komiteta složili su se da se aktivnosti iz komponenti projekta u vezi sa uspostavljanjem pravnog i organizacionog okvirom i jačanjem kapaciteta realizuju zadovoljavajućom dinamikom. Takodje, ocijenjeno je da se aktivnosti na planu izgradnje i opremanja nove zgrade Zavoda za transfuziju krvi realizuju shodno planu.. Na sastanku je predstavljen i strateški Plan razvoja kadrovskih resursa u oblasti transfuzijske medicine u Crnoj Gori za period do 2022. godine, koji predstavlja strateški okvir urađen po prvi put za potrebe dugoročnog razvoja kadrovskih resursa u nacionalnom sistemu transfuzije krvi. Prezentovani su rezultati istraživanja javnog mnjenja o dobrovoljnom davalaštvu krvi u Crnoj Gori, kao i okvir Komunikacione strategije o dobrovoljnom davalaštvu krvi koja ima za cilj promovisanje kulture dobrovoljnog davalaštva krvi u našoj zemlji.

Na kraju sastanka, preporučeno je dinamiziranje aktivnosti na promociji dobrovoljnog davalaštva, kao i na planu unapređenja sistema kvaliteta u transfuziji i obuke osoblja zaposlenog u sistemu transfuzije krvi kako bi se sve planirane projektne aktivnosti uspješno realizovale do kraja aprila 2014. godine za kada je planiran završetak projekta.

Projekat ima za cilj harmonizaciju propisa iz oblasti transfuzije krvi sa EU direktivama, podizanje svijesti građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi i povećanje broja davalaca, unapređenje sistema kvaliteta i jačanje kadrovskih kapacieta, kako bi sistem transfuzije krvi u Crnoj Gori bio u potpunosti usklađen sa evropskim sistemom i omogućio razmjenu krvi i krvnih produkata između zemalja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?