Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Delegacije Crne Gore učestvovala na sastanku Reginalne mreže zemalja Jugoistočne Evrope u Bukureštu

Objavljeno: 11.07.2014. 19:13 Autor: PR sluzba
Delegacija Crne Gore učestvovala je na sastanku Regionalne mreže zemalja Jugoistočne Evrope, pod nazivom “Povećanje raspoloživosti krvi i obezbijeđenje najvećeg stepena bezbijednosti za davoce i pacijente u transfuziološkoj terapiji u specijalnim, hitnim okolnostima”, koja je od 07. do 09. jula 2014. godine održana u Bukureštu. 
Tema sastanka bila je usaglašavanje stavova i postizanje jedinstvenog pristupa u obezbijeđenju sigurne krvi u hitnim, specijalnim vanrednim okolnostima, a u cilju unaprijeđenja međunarodne saradnje i brzog i efikasnog djelovanja u takvim situacijama. 

Sastanak je organizovan od strane Evropske komisije, uz podršku TAIX-a, u saradnji sa Ministarstvom Zdravlja Rumunije, Ministarstvom zdravljaSrbije, SEE RHDC za Akreditaciju i kontinuirano unaprijeđenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srbije i SEE RHDC za bezbijednost krvnih produkata, Oradea, Rumunija. 

Aktivno učešće na sastanku,uzeli su predstavnici osam zemalja Jugoistočne Evrope, predstavnici Turske i Kosova. U ime transfuziološke službe Crne Gore, sadašnju situaciju je prezentovala direktorka Zavoda za transfuziju krvi i Fokal point u oblasti transfuzije krvi za Crnu Goru, prim.dr Gordana Rašović. 

Nakon prezentacija angažovanih eksperata EU o neophodnosti uvođenja propisanih standarda u rad transfuziološke službe kao i ustanovljavanja i unapređenja sistema kontrole kvaliteta, detaljnih izvještaja predstavnika zemalja Jugoistočne Evrope o radu transfuziološke službe u svojim zemljama i veoma konstruktivne diskusije, donijeti su zaključci koji će u formi predložene Odluke biti dostavljeni Savjetu ministara na dalje razmatranje. 

Crnogosrku delegaciju sačinjavali su predstavnici Ministarstva zdravlja, direktor Direktorata za bioteku i međunarodnu saradnju dr Mira Jovanovski - Dašić, direktor Direktorata za unaprijeđenje i kontrolu kvaliteta, dr Sanja Simović, PR Ministarstva zdravlja Tanja Boljević, zatim direktorka Zavoda za transfuziju krvi, prim. dr Gordana Rašović i predstavnik Instituta za javno zdravlje, dr Milica Stanišić, spec.epidemiolog.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?