Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljen Inicijalni izvještaj Crne Gore o implementaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima na 112. Zasijedanju Komiteta Ujedinjenih nacija za prava čovjeka, Ženeva

Objavljeno: 16.10.2014. 17:05 Autor: PR služba

mmpDelegacija Vlade Crne Gore na čelu sa Slavicom Rabrenović, Generalnim direktorkom Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija,predstavila je tokom protekla dva dana Inicijalni Izvještaj Crne Gore o implementaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, pred Komitetom za ljudska prava u Ženevi.Pod predsjedavanjem Dr.Najdzela Rodlija i Dr.Kornelisa Flitermena u veoma konstruktivnom interaktivnom dijalogu, najveći broj pitanja eksperata Komiteta odnosio se na izgradnju legislative i implementaciju međunarodnih standarda, kao i usvajanja međunarodnih pravnih normi i konvencija u radu sudova.

Poseban interes eksperti su iskazali za pitanja zaštite prava najranjivijih društvenih grupa, posebno Roma, LGBT populacije, raseljenih, interno raseljenih lica, azilanata i djece. Takodje, tokom rasprave pokrenuta su pitanja položaja vjerskih zajednica u Crnoj Gori, položaja žena i učešća u političkom i javnom zivotu i na mjestima odlučivanja, kao i pristupu pravni institucijama, uključujući i primjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, te reformama u zatvorskom sistemu.

Članovi delegacije iz nadležnih resornih ministarstava, odgovarali su i na pitanja o procesuiranju slučajeva u osnovnim i višim sudovima, efikasnosti rada državnog tužilaštva, uključujući i tok i rezultate procesuiranja slučajeva ratnih zločina i reparacija štete, trafikinga ljudima, napada na novinare, kao i preventivnog djelovanja u cilju suzbijanja diskriminacije, govora mržnje i nasilja nad ženama i djecom.

Članovi Komiteta iskazali su nepodijeljenu podršku progresu koji je Crna Gora ostvarila u implementaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima od sticanja nezavisnosti.

U zaključnim ocjenama predsjedavajući su izrazili zadovoljstvo kvalitetom diskusije, detaljnim i iscrpnim odgovorima i ekspertizom Delegacije Vlade Crne Gore, i konstatovali da Komitet prepoznaje rezultate koje je Crna Gora kao mlada država postigla u usvajanju i implementaciji međunarodnih standarda u tako krakom periodu. Istovremeno, Predsjedavajući Komitetom za ljudska prava je ocijenio da je ovaj prvi dijalog na temu implementacije Međunarodnog pakta za građanska i politička prava protekao u konstruktivnoj atmosferi, i izrazio nadu da će preporuke koje će Komitet dati u zakljičnim ocjenama biti uzete u obzir u daljem formulisanju politika Vlade Crne Gore.

Crnogorsku Delegaciju sačinjavali su predstanici Ministarstva pravde, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zadravlja, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Vrhovnog suda Crne Gore, Vrhovnog državnog tužilaštva, Uprave policije, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?