Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana radionica o izgradnji integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti

Objavljeno: 10.12.2015. 20:35 Autor: mod
Ministarstvo odbrane Crne Gore, u saradnji i uz podršku NATO-a, 10. decembra bilo je domaćin jednodnevne radionice na temu „Izgradnja integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti: Problemi i rješenja tokom realizacije postupaka javnih nabavki i nabavki u okviru sistema odbrane“.

Radionica je održana u okviru NATO Programa „Izgradnja integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti“, koji je prilagođen zemljama Jugoistočne Evrope, a organizovana je za relevantne predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, kao i nacionalne predstavnike Uprave za javne nabavke i Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki.

U uvodnom dijelu radionice govorile su Suzana Domazetović, načelnica Službe za nabavke u Ministarstvu odbrane i dr Nadja Milanova, predstavnik NATO Odjeljenja za politička pitanja i bezbjedonosnu politiku, koordinator Programa za izgradnju integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti.

Domazetović je ukazala na značaj implementacije NATO Programa u kontekstu jačanja administrativnih kapaciteta i profesionalizma u Ministarstvu odbrane. Ona je polaznike radionice informisala i o rezultatima ostvarenim u oblasti izgradnje i jačanja integriteta u sektoru odbrane, sa osvrtom na oblast nabavki za potrebe odbrane.

Milanova je posebno istakla aktivno učešće Crne Gore u NATO Programu za izgradnju integriteta, ukazujući na intenzivne aktivnosti preduzete u Ministarstvu odbrane, koje su rezultirale izradom i usvajanjem Plana integriteta MO i VCG za period 2014 – 2016. godine, uz uvažavanje preporuka NATO ekspertskog tima. Ona je ukazala da je održavanje radionice izraz NATO podrške implementaciji Plana integriteta, izražavajući uvjerenje da će, uz zajedničku saradnju i međusobnu podršku, biti uspostavljen sistem zasnovan na principima apsolutne transparentnosti i odgovornosti u sistemu odbrane.
Pored ekspertske podrške regionalnih i NATO predavača, osnovni cilj radionice bio je razmjena mišljenja, iskustava i dobre prakse u oblasti realizacije postupaka nabavki u odbrani, sa fokusom na analizu identifikovanih problema i rješenja za njihovo prevazilaženje.

Prisutnima se obratila i Sanela Đozgić, šef kabineta u Ministarstvu odbrane Crne Gore, koja je detaljno predstavila tok i proces izgradnje integriteta u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Đozgić je izrazila očekivanje da će i u narednom periodu, uz pomoć i podršku NATO partnera, biti uloženi napori na ispunjavanju utvrđenih mjera iz Plana integriteta u cilju jačanja efikasnog i transparentnog sistema odbrane.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?