Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Konferencija za medije povodom učešća Crne Gore na XV Venecijanskom bijenalu arhitekture

Objavljeno: 15.05.2016. 16:00 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Konferencija za medije povodom učešća Crne Gore na XV Venecijanskom bijenalu arhitekture biće održana u ponedjeljak, 16. maja, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (IV Proleterske 19), Podgorica, u 13:00 časova.

Govoriće:
Ministar Branimir Gvozdenović (Ministarstvo održivog razvoja i turizma)
Daliborka Pejović (državna sekretarka, Ministarstvo održivog razvoja i turizma)
Azra Vuković (član žirija na Konkursu za projekat izložbe crnogorskog tima za Crnogorski paviljon na XV
Venecijanskom bijenalu arhitekture)
Marko Stjepčević (predstavnik prvonagrađenog autorskog tima na Konkursu za projekat izložbe crnogorskog tima za Crnogorski paviljon na XV Venecijanskom bijenalu arhitekture)

Moderator:
Dijana Vučinić (komesar crnogorskog paviljona, Ministarstvo održivog razvoja i turizma)

Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o učešću naše zemlje na XV Venecijanskom bijenalu arhitekture, na sjednici 21. januara 2016. godine, nakon čega je predložena tema i koncept crnogorskog paviljona – projekat Solana Ulcinj. Projekat će predložiti održiva rješenja za budućnost ovog lokaliteta.

Naime, koncept crnogorskog predstavljanja je takav da okuplja četiri tima koji će prezentovati prostorne strategije za održivi razvoj, ekološki i ekonomski, za Solanu Ulcinj: jedan tim iz Crne Gore i tri međunarodne prakse. Tri međunarodne prakse su međusobno veoma različite, sa otvorenim i inovativnim pozicijama u oblasti pejzažne arhitekture, urbanizma i održivosti: ecoLogicStudio iz Londona, LAAC iz Inzbruka i LOLA Landscape Architects iz Roterdama. Cijeli projekat ima širi koncept i cilj: da služi kao katalizator za prepoznavanje novih snaga u crnogorskoj arhitekturi, koje će raditi sa iskusnim i dobrim praksama. Programski zadatak za sve četiri prakse je isti, a predstavljen je na simpozijumu u Ulcinju 12. februara ove godine.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je raspisalo nacionalni konkurs za projekat izložbe crnogorskog tima. Na Konkurs je pristiglo 17 radova - 60 učesnika. Za ocjenu radova imenovan je sedmočlani žiri u sastavu: Dijana Vučinić, komesar Crnogorskog paviljona; Bart Lootsma, kustos Crnogorskog paviljona; Katharina Weinberger, kustos Crnogorskog paviljona; Dragana Čenić, arhitekta, Ministarstvo održivog razvoja i turizma; Bernd Upmeyer, arhitekta, glavni urednik MONU magazina; Azra Vuković, biolog, direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore; Robert Schafer, pejzažni arhitekta, glavni urednik Topos magazina. Žiri je 06. maja 2016. godine donio odluku o pobjedničkom konkursnom radu pod šifrom „THE TRIGGER 50 50“ čiji su autori Marko Stjepčević i Nemanja Milićević.

Otvaranje crnogorskog paviljona će se održati 27. maja u 19 časova, u palati Malipiero u Veneciji. Radovi će biti izloženi od 28.05.2016. godine do 27.11.2016. godine.


Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?