Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Numanović: Ljudska svijest najveća prepreka u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom

Objavljeno: 14.10.2016. 20:06 Autor: PR služba

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović govorio je danas na konferenciji o pravu na pristup pravdi osoba sa invaliditetom, u organizaciji Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Ministar je pohvalio kvalitetnu saradnju ovog Udruženja sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava kao bitnim partnerom za planiranje i sprovođenje zajedničkih aktivnosti u oblasti unapređenja prava lica sa invaliditetom. On je istakao da je život osoba sa invaliditetom svuda na svijetu, pa i u Crnoj Gori, pun izazova, ali i mogućnosti koje kao društvo nastojimo da stvorimo u cilju nihove socijalne inkluzije.

Ministar je podsjetio da je jedna od najupornijih prepreka sa kojom se susrijeću oduvijek bila ljudska svijest, ali da kroz sopstvenu prizmu svako od nas mora učestvovati u borbi protiv diskriminacije u bilo kom obliku.

Prema njegovim riječima moramo iskoristiti sve kapacitete koje imamo na raspolaganju, angažovati aktere na političkom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom i svim drugim nivoima,  kako bismo, vođeni  sistematskim rješenjima,

unaprijedili  postojeće uslove života za lica sa invaliditetom.

 

Podsjećamo, da je u pravcu jačanja zakonodavnog okvira zaštite prava lica sa invaliditetom, a uvažavajući njihovu inicijativu da im se prava nađu po prvi put u korpusu zaštite osnovnih ljudskih prava, 2015. usvojen novi Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, koji je u potpunosti usklađen sa UN Konvencijom. Vlada je usvojila i Analizu usklađenosti zakonodavstva u Crnoj Gori sa pomenutim zakonom i Konvencijom UN, sa svim  preporukama za harmonizaciju. Takođe, u izradi je i Strategija za zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom i promociju jednakosti za period 2017-2021. godine, sa Akcionim planom za 2017. godinu.

U narednom periodu, sa nivoa ovor resora planirano je jačanje saradnje sa lokalnim samoupravama u oblasti unaprijeđenja prava lica sa invaliditetom, razvijanje dalje saradnje sa nevladinim organizacijama i međunarodnim organizacijama i institucijama u ovoj oblasti, te veći broj aktivnosti na eliminisanju stereotipa i predrasuda u svim oblastima života, saopštio je ministar.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?