Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković dao intervju za njemački Bild

Objavljeno: 07.06.2017. 01:03 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
BILD: Od NATO samita i Vašeg famoznog susreta sa predsjednikom Trampom, Vi ste vjerovatno jedan od najpoznatijih predsjednika vlade u svijetu.

Duško Marković: (smijeh) Samit u Briselu je bio istorijski važan za Crnu Goru. Ne samo zato što je Crna Gora tretirana kao punopravna članica, iako smo to formalno postali 5. juna, već što će biti u prilici da doprinosi miru, stabilnosti i razvoju demokratije širom svijeta i naravno na taj način oslobodi i valorizuje sopstvene potencijale.

Kad se posljednji ceremonijalni dio približavao završetku, pošli smo u obilazak zgrade novog sjedišta. Nije bilo naročitog protokola u tom smislu. Nekoliko lidera – uključujući predsjednika Trampa, kancelarku Merkel i predsjednika Makrona – ostalo je da stoji iza nas. 

Vjerovatno je u jednom trenutku predsjednik Tramp odlučio da se pridruži generalnom sekretaru i nama ostalima. Tada je došlo do kontakta koji je u javnosti okarakterisan kao guranje. Moram iskreno da Vam kažem da nisam to razumio na taj način. Vjerujem da je to bio sasvim bezazlen događaj. I želim da naglasim: predsjedniku SAD je mjesto pored generalnog sekretara. Prije toga, imao sam priliku da se susretnem sa predsjednikom Trampom. Pozdravili smo se i ja sam mu prenio zahvalnost za podršku SAD našem putu integracije u NATO.
Primio sam hiljade mejlova i poruka od američkih građana i ljudi širom Evrope. Dopala im se moja reakcija u toj situaciji.

BILD: Imate 2000 vojnika i nekoliko tenkova, ne može se reći da ste baš vojna sila. Zašto je Crna Gora važna za NATO?

Marković: Mi ne posmatramo NATO samo kao vojnu alijansu, već kao savez najnaprednijih zemalja svijeta. Naš vojni potencijal jeste skroman, ali uprkos tome mi smo u mogućnosti da angažujemo svoju misiju u Avganistanu i drugdje, kako bismo pomogli održavanju mira i stabilnosti. Naša zemlja je najmanja na Balkanu. Ali ima važnu ulogu. Ona je pokazala istovremeno i sposobnost da očuva sopstvenu stabilnost kada je to bilo najteže nakon raspada bivše Jugoslavije i istovremeno krene putem evropske i NATO integracije.

BILD: Rusija je pokušala da sabotira vaše pristupanje NATO-u.

Marković: Rusija je uradila sve što je bilo u njenoj moći – politički, finansijski, obavještajno – da spriječi pristupanje Crne Gore NATO-u. Krajnji cilj je bio da se izvede teroristički napad – državni udar – da se Crna Gora odvrati i da se vlast preuzme na nasilni način. Ali kao što vidite, uspjeli smo da izađemo iz svega toga. Rusija mora da prestane da se miješa i vrši uticaj na političke sisteme stranih država. Ona mora da odustane od miješanja u untrašnja crnogorska pitanja. Nije ona pozvana da tumači volju i opredjeljenja građana Crne Gore. To ne rade demokratske i prijateljske zemlje. To je odlika nedemokratskih sistema.

BILD: Izbjeglička politika naše kancelarke, Angele Merkel, predmet je kontroverze – naročito u Istočnoj Evropi. Šta mislite o tome?

Marković: Ono što je učinila gđa Merkel i Njemačka kao država otvaranjem granica za veliki broj unesrećenih predstavlja veliko dostignuće u današnjem demokratskom svijetu i potvrdu demokratskih vrijednosti Evrope.

BILD: Ujedinjenog Kraljevstvo je glasalo za Bregzit. U Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, mnoge države su euroskeptične. Vi definitivno želite da se pridružite EU- zašto?

Marković: Mi vjerujemo u viziju Evropske unije koju Vaša zemlja utjelovljuje i koju Vaša zemlja zastupa. Evropska unija će dobiti puno toga od Crne Gore, mi imamo ogroman ekonomski i drustveni potencijal. Na dan 29. juna, obilježićemo petu godišnjicu pregovora o pristupanju. Zato želimo da na najbolji način iskoristimo narednih pet godina da postanemo punopravnom članicom EU. To ću reći i na sastanku sa vašom kancelarkom u Trstu, 12 jula. Od svih država regiona, Crna Gora je otisla najdalje i njima će biti potrebno još dosta godina da dođu do nivoa u pregovorima na kojem smo mi sada. Za Balkan je od izuzetne važnosti da politika proširenja bude aktivna.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

PDF strane iz štampanog izdanja Bilda možete preuzeti ovdje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?