Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

“Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“ u Ministarstvu kulture

Objavljeno: 24.07.2017. 19:49 Autor: Ministarstvo kulture
Izložba “Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“ otvorena je u Ministarstvu kulture.

Na otvaranju je govorio prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture, koji je rekao: “Hercegnovski strip festival kvalitetom realizovanih programa, autentičnim i neformalnim pristupom, na najbolji način odražava sve vrijednosti i posebnosti alternativne hercegnovske scene i duh gradske kreativne zajednice, koju ovakvi projekti čine još snažnijom. Kada pogledamo festivalske plakate prethodnih deset izdanja festivala prezentovanim na ovoj izložbi, kao i pojedinačne radove autora iz različitih zemalja vidimo i jedan novi pogled na grad, kao mjesto susreta bogatog kulturnog nasljeđa Herceg Novog i poznatih i novih strip junaka.”

“Vjerujem da nam strip autori u budućnosti mogu donijeti zanimljive i inovativne produkcije radova koji će nastati u Crnoj Gori i koji treba da imaju različite linije podrške za svoj rad,” zaključio je ministar Ljumović.

Otvaranju su prisustvovali organizatori Hercegnovskog strip festivala Jovan Subotić, Nikola Ćurčin i Nebojša Mandić. Jovan Subotić je govorio o iskustvima saradnje sa poznatim međunarodnim autorima umjetnosti stripa, te o značaju ovog festivala za popularizaciju stripa i unapređenje gradske kulturne scene.

Postavka obuhvata radove internacionalnih autora nastale tokom prethodnih deset godina održavanja Hercegnovskog strip festivala. Među zastupljenim autorima su Rufus Dajglo (Velika Britanija), Đuilermo Ortego (Velika Britanija), Paolo Motura (Italija), Valter Trono (Italija), Nikola Ćurčin (Crna Gora), Stevan Subić (Srbija), Iztok Sitar (Slovenija), Igor Kordej (Hrvatska) i drugi.

Udruženje ljubitelja stripova “Hercegnovski strip festival – HFS” osnovano je 2007. godine s namjerom da “vrati” strip i obnovi interesovanje za formu koja je u Crnoj Gori u dužem vremenskom periodu bila zanemarena.

Prvi HSF održan je u septembru 2007. godine. Od tada je u okviru festivala održano više od stotinu izložbi, veliki broj predavanja i promocija, kao i mnoge radionice za učesnike svih uzrasta. Tokom protekle decenije, HSF kao festival okrenut prvenstveno međunarodnoj strip sceni, predstavio je oko 140 autora i autorki sa evropskih prostora. Među njima su i značajna imena svjetske strip scene, poput Williama Simpsona, Waltera Trona, Igora Kordeja, Rufusa Daygloa, Paola Moture...

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?