Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo ekonomije podržalo 4 preduzeća sa više od 60.000 eura

Objavljeno: 03.01.2018. 16:43 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo ekonomije je, kroz Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije, u 2017. godini podržalo četiri preduzeća sa ukupno 61.636 eura, uz 408.207 eura kreditnih sredstava Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

To znači da ukupno dodijeljena podrška po osnovu ovog Programa, koji Ministarstvo ekonomije realizuje u saradnji sa IRF-om, iznosi 469.843 eura.

Na osnovu Javnog poziva za realizaciju ovog Programa podrške, koji je bio otvoren od aprila do sredine decembra prošle godine, podneseno je pet prijava za nabavku opreme od strane firmi koje posluju u oblasti drvne industrije, proizvodnje namještaja, proizvodnje stakla i proizvoda od stakla i proizvodnje proizvoda od plastike. Četiri od pet dostavljenih prijava ocijenjeno je pozitivno s aspekta ispunjenosti svih uslova i kriterijuma Javnog poziva i Programa.

U skladu sa tim, kompanije „Flotalba“ DOO Podgorica, „Dekoriva-CO“ DOO Nikšić, ŠIK „Polimlje“ DOO Berane i „DODING“ DOO Podgorica ispunili su sve uslove za isplatu 20% vrijednosti opravdanih troškova bez PDV-a, u ukupnom iznosu od 61.636 eura, uz 408.207 eura kreditnih sredstava IRF-a.

Zahtjev firme "BomBeton" DOO Cetinje za isplatu bespovratnih sredstva u cilju nabavke neophodnih mašina i prateće opreme za proizvodnju aluminijske bravarije i PVC stolarije je odbijen, s obzirom da pomenuta firma ne posluje u nekoj od oblasti prerađivačke industrije.

Ukupan budžet za njegovu realizaciju u 2017. godini bio je 100.000 eura. Vrijednost odobrenih bespovratnih sredstava kretao se u rasponu od 5.000 eura do 20.000 eura, a vrijednost nabavke opreme od 25.000 do 100.000 eura. Program je obuhvatao sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20% za preduzetnike, mikro i mala privredna društva, odnosno do 10% za srednja privredna društva, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), dok su se preostala potrebna sredstava za nabavku opreme obezbjeđivala kroz kreditni aranžman sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore (IRF).

Ovo je druga godina zaredom da se realizuje Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije. U 2016. godini ovaj Program realizovao se u formi Pilot programa, a kao efekat imao je odobren jedan zahtjev firme koja posluje u oblasti drvne industrije sa vrijednošću podrške od 9.500 eura uz 47.500 eura kreditnih sredstava IRF-a.

S obzirom na značajno bolje rezultate u 2017. godini koji ukazuju na to da su preduzeća prepoznala mogućnosti koje Program obezbjeđuje, plan je da se nastavi sa njegovom realizacijom i u ovoj godini. Osnovni cilj Programa za modernizaciju prerađivačke industrije je jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja, produktivnosti i profitabilnosti kroz investicije u opremu.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?