Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uspješno ispunjavamo obaveze na putu ka EU

Objavljeno: 05.01.2018. 14:01 Autor: Ministarstvo ekonomije
Značajne aktivnosti obavljene tokom prošle godine u okviru tri pregovaračka poglavlja koja se direktno tiču privrede, kao i ispunjavanje obaveza koje proističu iz članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), pokazale su da Crna Gora uspješno sprovodi reforme neophodne za brži ulazak EU, smatra generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije Goran Šćepanović.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije
On je, u razgovoru za Dnevne novine, istakao da je prošla godina Crnoj Gori donijela privremeno zatvaranje jednog i otvaranje dva pregovaračka poglavlja.

"U 2017. smo privremeno zatvorili poglavlje 30 Vanjski odnosi, koje se, između ostalog, tiče zajedničke trgovinske politike EU koju će Crna Gora članstvom u Uniji u cjelosti preuzeti. Ulaskom u Eu crnogorska preduzeća će poslovati na zajedničkom unutrašnjem tržištu, bez carina i drugih uvoznih ograničenja, što je posebno bitno imajući u vidu da je EU jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Crne Gore", kazao je Šćepanović.

■ VLADIN IZVJEŠTAJ

Osim zatvaranja ovog, naša država je otvorila dva pregovaračka poglavlja, koje se direktno tiču privrede, poglavlje 1 Slobodno kretanje roba i poglavlje 3 Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga.

"Cilj Crne Gore u okviru poglavlja 1 je uklanjanje tehničkih barijera u trgovini kroz harmonizaciju nacionalnog zakonodavstva sa EU propisima, kao i priprema za integraciju na zajedničko tržište Unije. Usaglašavanje sa pravnom tekovinom u okviru poglavlja 3 će doprinijeti otvaranju granica članica EU za pružanje usluga svih privrednih društava i preduzetnika, jednakost u stečenim obrazovnim ispravama za regulisane profesije, kao i povećanje mobilnosti i učešća na tržištu rada EU", pojasnio je Šćepanović.

Ministarstvo ekonomije, u koordinaciji sa nadležnim resorima, a vezano za obaveze preuzete članstvom u STO, priprema Vladin izvještaj o pregledu trgovinskih politika.

"Izvještaj će biti upućen Vladi na usvajanje tokom ovog mjeseca, a pružiće sažet opis najznačajnijih ekonomskih i monetarnih politika po sektorima i mjerama i biće usmjeren na ključne i buduće aktivnosti Vlade, kao i razvojne projekte u različitim sektorima" ukazao je Šćepanović.

Kako je pojasnio, ovaj dokument se priprema u formi dva izvještaja, i to Izvještaja STO Sekretarijata i Izvještaja Vlade, što je ustaljena praksa za sve članice STO.

"Crna Gora je zbog veličine, kao i strukture ekonomije, prepoznala ekonomski, ali i politički interes članstva u STO, koje je i važan preduslov za napredak u EU integracijama. Tokom pregovaračkog procesa spoljnotrgovinski režim je postupno usklađivan sa STO sporazumima i pravilima, izmijenjeno je preko 50 propisa, pa su se crnogorske kompanije postepeno prilagođavale značajnim izmjenama. Kroz članstvo u STO kreiran je kvaliteniji zakonski i investicioni ambijent, kao i legislativa neophodna za nastup crnogorskih privrednika na međunarodno tržište", smatra Šćepanović.

■TRGOVINSKE OLAKŠICE

Dalje unapređenje trgovine u kontekstu STO, dodaje Šćepanović, postiže se kroz STO Sporazum o trgovinskim olakšicama.

"U pitanju je prvi multilateralni sporazum donijet od osnivanja STO koji je na snazi od februara prošle godine, a koji ima za cilj smanjenje trgovinskih troškova, redukovanje vremena zadržavanja robe na granici i unapređenje koordinacije i efikasnosti državnih organa nadležnih za prekogranično kretanje robe", naveo je Šćepanović.

Pored pomenutog, prema njegovim riječima, važna komponenta sporazuma je unapređenje i pojednostavljenje procedura za izvoz i prevazilaženje uskih grla na izvoznoj strani. Implementacijom će se povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća, i dalje unaprijediti ambijent za privlačenje stranih direktnih investicija.

Objedinjene informacije

Na sajtu Ministarstva ekonomije, ukazuje Šćepanović, mogu se pronaći informacije vezane za rad STO, kao i obaveze Crne Gore koje proizilaze iz članstva u toj organizaciji.

"Podaci sa sajta o broju preuzimanja dostupnih dokumenata govore da je posjećenost ove rubrike na zavidnom nivou i da se njeno kreiranje pokazalo izuzetno korisnim. Ostaje da i period do samog ulaska u Uniju iskoristimo na najbolji mogući način, što je i svrha pregovora", zaključio je Šćepanović.

BOJANA DESPOTOVIĆ
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?