Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Naučna tribina prof. dr Marine Ratković: Program transplantacije organa u Crnoj Gori

Objavljeno: 09.01.2018. 15:33 Autor: Ministarstvo nauke
Prof. dr Marina Ratković, redovna profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, održaće predavanje na naučnoj tribini CANU, na temu: Program transplantacije organa u Crnoj Gori.

Tribina će se održati u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, 19. januara 2018. godine, u 12 časova.

Prof. dr Marina Ratković je rukovodilac projekta “HLA tipizacija i HLA laboratorija u Crnoj Gori”, odobren 2014. godine po konkursu HERIC INVO – visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost; projekat Vlade Crne Gore koji sprovode Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Redovni je član ERA-EDTA (European Renal Association-European Dialysis Transplantation Association) asocijacije, kao i kolaboracioni partner Slovenija-transplant u projektu “Developing Guidelines for the Organisation of a European Donation Day”.

Od 2012. godine imenovana je za Nacionalnog fokal point zvaničnika Crne Gore pri RHDC (Regional Health Development Centar) za donaciju i transplantaciju organa, u okviru SEEHN (Zdravstvena mreža Jugoistočne Evrope).

Dugogodišnji je predsjednik Udruženja Nefrologa Crne Gore. Kontinuirano je edukovana za uvođenje specifičnih metoda kojima se liječe bolesnici na Klinici za urologiji i nefrologiju u Podgorici, što je od 2001. godine doprinijelo uvođenju savremenih metoda liječenja, kao što je hemodijafiltracija.

Od jula mjeseca 2004. godine prof. dr Marina Ratković je obezbijedila implementaciju CCRT programa: kontinuiranih metoda liječenja bolesnika sa akutnom renalnom insuficijencijom parenhimske etiologije, i kod svih ostalih stanja MOF-a, SIRS-a. U isto vrijeme, po prvi put u Crnoj Gori, započelo je i liječenje plazmaferezom ( terapijskom izmjenom plazme).

Od 2009. aktivno je angažovana u implementaciji i sprovođenju programa transplantacije bubrega u Kliničkom centru Crne Gore. Učestovala je u izradi brojnih podzakonskih akata i pravilnika neophodnih za uvođenje programa transplantacije bubrega u KCCG. Kao rezultat toga, prva živa srodna transplantacija bubrega u Kliničkom centru Crne Gore urađena je 25. 09. 2012. godine.
Paralelno sa razvojem žive srodne transplantacije bubrega, koordinisala je i razvoj transplantacionog programa sa kadaveričnog donora. Prva donacija sa donora sa verifikovanom moždanom smrću realizovana je 08.12.2013. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?