Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Intervju ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića za Televiziju "Prva"

Objavljeno: 10.01.2018. 20:52 Autor: mrss

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić za Prvu Televiziju sumira godinu za nama i govori o izazovima i planovima za naredni period.

Godinu  2017. obilježile su naknade za majke sa troje i više djece. Od usvajanja i primene zakona, pa do sredine prošle godine iz budžeta isplaćeno je 96 miliona eura po tom osnovu, tako da je  za naknade, kaže Purišić, isplaćeno više nego za 17 drugih socijalnih davanja.

Prvi čovek Ministarstva rada i socijalnog staranja kaže da je odluka Ustavnog suda o ukidanju naknada majkama sa troje i više djece i bila očekivana kada se uzme u obzir činjenica da to pravo nijesu mogli da ostvare sve žene, što je ocenjeno kao diskriminacija i trošak po tom osnovu i, objašnjava Purišić, bio je mnogo veći nego za sva ostala davanja zajedno. 

"Na kraju godine račun je iznosio 59,5 miliona evra na godišnjem iznosu, govorim o 2016. godini, svih 17 drugih prava koja je inače isplaćujemo iz sredstava predviđenih za socijalna davanja su iznosila 300.000e". 

Purišić kaže i da za 6 mjeseci 2017. godine po tom osnovu isplaćeno oko 36 miliona eura i objašnjava da je usvajanjem zakona bio ugrožen i penzioni sistem, te da su analize pokazale je da za vrijeme njegove primjene nije došlo do povećanja nataliteta što je bila ideja imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora društvo koje stari.

Veliki izazov u narednom periodu biće kako da se takva situacija promeni jer onda Vlada treba da osmisli jednu ozbiljnu politiku i da kroz niz zakona ili jedan posebni zakon utvrdi posticajne mjere kako bi se povećao natalitet.

Takođe, jedan od  zakona čija  je izrada obilježila 2017. godinu je Zakon o radu, čiji otvaranje se očekuje u drugom kvartalu ove godine. Purišić kaže da se na Zakonu dosta radilo kako bi se uskladio  sa međunarodnim standardima i potrebama na crnogorskom tržištu rada i da će taj zakon značajno popraviti prilike na tržištu rada jer ima ozbiljan reformski kapacitet i posebno, još jednom apostrofira, usaglašen je gotovo stoprocentno sa sva tri socijalna partnera, što je jedno naše dobro  iskustvo. 

Ministar kaže i da im je želja da se smanji broj korisnika socijalnih davanja, tako će  jedan od prioriteta biti pomoć i obuke za građane da lakše dođu do posla i budu konkurentni na tržištu rada. Takođe, jedan od izazova  u narednom periodu biće i smanjivanje nezaposlenosti. 

"Važno je napomenuti da ćemo izmenom Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i osiguranju od nezaposlenosti  transformisati Zavod za zapošljavanje Crne Gore i pretvoriti ga u  instituciju koja će posedovati u zapošljavanju i pomoći nezaposlenima da dođu brže do posla".

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja poručuju da će ove godine otvoriti još nekoliko dnevnih boravaka. Sa radom će početi Dom za stare u Pljevljima, a biće nastavljena izgradnja jednog takvog objekta u  Podgorici, a potom i u Nikšiću. Ministar obećava da će Plav dobiti Dnevni boravak za stare, a Gusinje i Petnjica,  pored Dnevnih boravaka,  dobiće i nove prostorije za socijalni rad, Zavod za zapošljavanje, PIO. Sve  ovo, kaže Purišić, ima za cilj  što bolje zbrinu socio ugrožena lica. 

Video: Intervju ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića za "Prvu" TV


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?