Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završen drugi Dan otvorenih vrata, Šehović poručio: nećemo se izolovati od mišljenja građana

Objavljeno: 15.01.2018. 22:28 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete
Ministarstvo prosvjete, kao specifičan i veliki resor, mora biti na usluzi građanima, dok će ove godine poseban fokus biti na uspostavljanju sistema nagrađivanja najboljih učenika i profesora, kroz operacionalizaciju Fonda za kvalitet i talente. To je bila jedna od ključnih poruka ministra prosvjete dr Damira Šehovića tokom drugog po redu Dana otvorenih vrata koji je održan danas u Ministarstvu, i to sa građanima koji u u prethodnim mjesecima iskazali interesovanje za susret sa ministrom i dobijanje informacija iz oblasti prosvjete.

Teme sastanaka su se odnosile na pojašnjavanje zakonskih procedura zapošljavanja, procedura tranformacije ugovora, premještaja iz jedne ustanove u drugu, ali mogućnostima za mlade talente. Govoreći o talentima, Šehović je obrazložio planove u vezi sa Fondom za kvalitet i talente koji će, kako je rekao, postati funkcionalan ove godine, a kojim se prvi put na sistemski način uvodi briga o nadarenim učenicima i posvećenim nastavnicima.

Povodom uvođenja Dana otvorenih vrata ministar je naglasio: “Prosvjeta je veliki resor i mi moramo komunicirati direktno sa građanima, ako želimo potpunu sliku o tome kakav je naš rad, ali i na koji način rade škole i obrazovne ustanove u cjelini. Mehanizmi kontrole rada postoje na svakom nivou, ali tek na ovaj način možemo reći da imamo sve informacije o praksama u sistemu edukacije.

Već sam govorio da ne vidim ovakve susrete kao kuriozitet, već kao svoju obavezu. Budući da sam na čelu resora prosvjete, cijenim prirodnim potrebu da tu funkciju obavljam na odgovoran način. Izolacija od građana i njihovog mišljenja o sistemu obrazovanja, ma kakvo ono bilo, je luksuz i loša praksa koji sebi nećemo dozvoliti dok sam ja na čelu resora”.

Ovo je drugi dan otvorenih vrata Ministarstva, koji će postati stalna praksa. Organizuje tako što se izvrši izbor među zahtjevima za prijem koji su pristigli u ovu instituciju u prethodnim mjesecima. Izbor se vrši prvenstveno na osnovu vremena kad su zahtjevi poslati i podatka da li su u nadležnosti Ministarstva.

Cilj je da se u direktnoj komunikaciji sa građanima odgovori na nedoumice ili usmjeri na načine njihovog rješavanja, ali i da se dalje poboljša kvalitet rada Ministarstva prosvjete.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?