Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva rada i socijalnog staranja

Objavljeno: 16.01.2018. 23:35 Autor: mrss
Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić je podnio inicijativu Odsjeku za inspekciju socijalne i dječje zaštite, kojom je zatražio da se sprovede inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju kojom se ostvaruju prava i usluge socijalne i dječje zaštite vezano za porodicu Bogavac.

Kako bi javnost na tačan i pouzdan način bila informisana u vezi sa postupanjem Centra za socijalni rad u Podgorici, saopštavamo sledeće:

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da se M.B. nekolika puta obraćala Centru za socijalni rad i da je bila korisnik prava i usluga u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti do juna 2017. godine.

Takođe, nadzorom je utvrđeno da se M.B. od juna 2017. godine nije obraćala Centru za socijalni rad radi ostvarivanja prava na materijalno obezbjeđenje porodice, a isto tako nije bilo prijava niti je Centar imao informaciju da su djeca zanemarena od strane roditelja.

Samim tim, nije bilo osnova za pokretanje postupaka za zaštitu djece.

Inspekcijski nadzor je takođe pokazao da se M.B. u septembru 2017. godine obratila Centru za socijalni rad u Podgorici za jednokratnu novčanu pomoć radi rješavanja problema iz domena stanovanja, na osnovu čega je Centar donio rješenje o priznavanju ovog prava.
Nalaz je pokazao da ovo rješenje nije uručeno korisnici u zakonskom roku.

Korisnica je u međuvremenu ostvarila ovo pravo ali Centar za socijalni rad ispituje razloge neblagovremenog uručivanja tog rješenja.

Na osnovu ishoda ovog postupka, Ministarstvo će preduzeti odgovarajuće mjere.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i ovom prilikom ukazuje medijima da smo svi dužni da u pripremi članaka i priloga koji govore o djeci treba da budemo posebno pažljivi vodeći računa o najboljem interesu djeteta kao i pravu djece i porodice na dostojanstven život.

Takođe, pozivamo civilni sektor na saradnju kako bi zajednički pružali pomoć onima kojima je potrebna, jer čak i kada imamo najbolje namjere nesmotrenim postupanjima možemo prouzrokovati štetu porodici.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?