Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Šehović uručio nagrade „Oktoih”: Dajte učenicima najbolje, da imaju šta da pamte

Objavljeno: 17.01.2018. 19:28 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar prosvjete dr Damir Šehović uručio je danas u Vili „Gorica“ najprestižnije priznanje u oblasti obrazovanja, Državnu nagradu „Oktoih“ za 2017. godinu: JU OŠ „Aleksa Đilas Bećo“, Mojkovac, prof. dr Božu Mihailoviću, redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i mr Snežani Delić, profesorici matematike u JU Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica.

Pored ministra prosvjete, na svečanosti su se obratili i predsjednica žirija Zoja Bojanić-Lalović i profesor Božo Mihailović, kao predstavnik dobitnika za 2017. godinu.

U svom obraćanju ministar Šehović je rekao da duh naše slavne istorije, kulture i identiteta živi kroz najveću državnu nagradu za oblast obrazovanja, čija dodjela nam ne dozvoljava da zaboravimo da je upravo u našoj maloj Crnoj Gori štampana prva južnoslovenska ćirilična knjiga. 

On je naglasio da je iz štamparije Crnojevića potekla i naša obaveza da pronosimo duh Oktoiha, pismenost, ljubav prema knjizi, i da usmjerimo crnogorsku mladost da na ovim temeljima stvara svoja djela.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Kao ministar prosvjete i predavač, i sam stojim pred tim izazovom, zahvalan zbog prilike da upoznajem ljude koji se u teškoj svakodnevici ipak ističu entuzijazmom i uvjerenjem da jedino obrazovanje vodi u pravu budućnost – ličnu i društvenu.

PR služba Ministarstva prosvjete

Oni koji taj entuzijazam imaju, u učionici ostavljaju najbolji dio sebe, jer znaju da su njihova djela baština naše djece.

Ne mora nas stoga niko podsjećati da smo u obavezi dalje usmjeravati fokus na prosvjetu i posebno prosvjetne radnike“.

On se osvrnuo na prethodnu godinu u kojoj smo učinili sve da stavimo do znanja da u potpunosti razumijemo i vrednujemo one koji obrazuju našu budućnost.

„Prošli smo i kroz težak dio reformskog procesa, učinivši sve da ne ugrozimo prosvjetne radnike kao srž obrazovnog sistema. Radili smo na rješavanju nekih od njihovih egzistencijalnih pitanja, i time načinili korak više ka vraćanju povjerenja u obrazovanje. Jer ne smijemo dozvoliti da nastavnik nema povjerenja u institucije, a učenik u nastavnika“.

Na kraju, ministar je poručio prosvjetnim radnicima da poštuju metodiku nastave, odgovorno se odnose prema djeci i ustanovi, ali i da budu drugačiji, a time i bliži mladima.

„Razgovarajte, pitajte ih za mišljenje, pokušajte da ih razumijete, kao što smo svi u tim godinama željeli da nas razumiju i prihvate. Dajte im najbolje, da imaju šta da pamte, i neka vas, kao sve dobre učitelje, u budućnosti učenici prestignu“, zaključio je Šehović.

Bojanić-Lalović rekla je da je za najviše priznanje u oblasti obrazovanja ove godine predloženo 13 pojedinaca i 12 ustanova.

„Svjesni važnosti ovoga priznanja, žiri je odgovorno analizirao pristigle prijedloge i ocijenio da svi kandidati zavređuju poštovanje za rad i doprinos razvoju crnogorskog obrazovanja. I pored tako teškog zadatka, žiri je odlučio da nagradu dodijeli prof.dr Božu Mihailoviću, redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, mr. Snežani Delić, profesorici matematike i JU OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca.

Nagrađeni su pokazali otvorenost ka novim zahtjevima potrebnim u svijetu znanja koji se nepredvidivo mijenja. I konačno nagrađeni su potvrdili i pripadnost našega društva najvišim vrijednostima i intelektualnim pregnućima, zaključila je Bojanić-Lalović.

Profesor Božo Mihailović istakao je: „Veoma sam počastvovan što mogu da se zahvalim u ime dobitnika državne nagrade „Oktoih“ za 2017. godinu. Ovu nagradu doživljavamo kao najveće moguće društveno priznanje u oblasti obrazovanja, koje može dobiti pojedinac od vaspitača u vrtiću do profesora Univerziteta ili institucija. Obrazovanje se može povezati sa riječju obraz, kao njenom korijenu. U Crnoj Gori se uvijek govorilo o „ svijetlom obrazu“, kao izrazu uzvišenog ponašanja neke ličnosti. Logični slijed nas dalje upućuje da je obrazovanje „ društveni obraz“ i stvarna slika i izraz njegovog stanja. Ono je, ujedno, „društveno ogledalo“ njegove realne stvarnosti. Ne smijemo dozvoliti da talenti pored nas prolaze i u druge zemlje odlaze. Oni su promoteri znanja i nauke.

Mudri ljudi nas upozoriše da je svaka pročitana knjiga „ novi prozor, koji se otvara prema našem svijetu“. Budući da svako od nas nastoji da uveća svoje znanje i ostavi „svijetli trag“, da njegovo znanje živi, čini se prikladnim i ovom prilikom ponoviti stihove našeg velikana Njegoša, koji napisa „blago tome ko dovijek živi imao se rašta i roditi“. Dovijeka će živjeti oni koji skupe i stvore mnogo znanja i nesebično ga podijele sa okolinom u kojoj djeluju. Znanje je najbolje i najbogatije imanje.

Ove godine je pristiglo 25 predloga – trinaest za pojedince i dvanaest za ustanove.

Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i najveće je crnogorsko priznanje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te učeničkog i studentskog standarda. U jednoj godini mogu se dodijeliti najviše tri „Oktoih” nagrade, a do sada je dobilo 129 pojedinaca i 64 ustanove.

VIDEO:

Obraćanje ministra prosvjete dr Damira Šehovića

Obraćanje Zoje Bojanić - Lalović, predsjednice žirija

Obraćanje prof. dr Boža Mihailovića

FOTO:

Dodjela Državne nagrade "Oktoih" 17. januar 2018. godine

MINISTARSTVO PROSVJETE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?