Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Berlinu na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu i samitu ministara

Objavljeno: 18.01.2018. 18:29 Autor: MPRR

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, na poziv ministra hrane i poljoprivrede SR Njemačke Kristijana Šmita, boraviće od 18. do 21. januara u Berlinu, gdje će uzeti učešće na 10. Samitu ministara poljoprivrede koji se kao centralni događaj održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).

Visoki svjetski zvaničnici za oblast poljoprivrede i na ovogodišnjem forumu i samitu ministara razmotriće aktuelnu situaciju, trendove i izazove u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane i definisati dalje pravce poljoprivrednih politika, kako bi se obezbijedilo održivo korišćenje prirodnih resursa i obezbjedile dovoljne količine bezbjedne i kvalitetne hrane za rastuću populaciju na globalnom nivou.  

Ovogodišnji, deseti po redu, Globalni forum i samit ministara, koji će okupiti više od 60 ministara poljoprivrede i cijelog svijeta, fokusiraće se na temu Oblikovanje budućnosti stočarstva – održivo, odgovorno, efikasno“. Na forumu će biti razmotrene i teme vezane za razvoj globalnog tržišta i trendove ishrane i navika potrošača, održivu proizvodnju u ruralnim područjima, uz obezbjeđenje upravljanja klimatskim promjenama, resursima zemljišta, vode, kao i unapređenje zdravlja i dobrobiti životinja.

Forum okuplja predstavnike politike, industrije, akademskih i stručnih institucija, kao i civilnog društva iz cijelog svijeta. Tokom događaja, osim ministarskog samita, u okviru foruma se održavaju međunarodne panel diskusije i radni sastanci. U organizaciji njemačkog ministra poljoprivrede ove godine će biti održan Okrugli sto na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja Zapadnog Balkana.

Globalni forum za hranu i poljoprivredu održava se u okviru najvećeg svjetskog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture, Zelena nedjelja u Berlinu.

Na marginama foruma, potpredsjednik Simović sa saradnicima imaće više bilateralnih sastanaka sa ministrima poljoprivrede zemalja EU, predstavnicima međunarodnih institucija FAO i OECD, kao i njemačkim privrednicima, a sve u cilju privlačenja investitora u crnogorsku poljoprivredu i pronalaženja strateških partnera za dalje jačanje administrativnih kapaciteta u oblasti bezbjednosti hrane, kao i na planu upravljanja pretpristupnim fondovima EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?