Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak ministra Bogdanovića i direktora Filmskog centra Čekića: Filmski centar postigao značajne rezultate

Objavljeno: 18.01.2018. 18:47 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović nastavio je danas sa obilaskom institicijama kulture.

Tokom posjete najmlađoj instituciji, Filmskom centru razgovarao je sa direktorom Sehadom Čekićem, koji ga je informisao o svim aktivnostima koje su realizovane od osnivanja ustanove.

Razgovarano je o konkursima za podršku kinematografskim projektima, koje je tokom prethodne godine sproveo Filmski centar. Kako su istakli, od prijavljenih 50 projekata koji su ispunili uslove konkursa dodijeljena su sredstva za realizaciju 21 filma.

Ministar Bogdanović je izrazio zadovoljstvo što je uspostavljen dobar normativni okvir u ovoj oblasti i istakao da sada moramo raditi na njegovoj potpunoj implementaciji. Uspostavljanje Filmskog fonda, iz kojeg će se sredstva koristiti za sprovodjenje Nacionalnog programa razvoja kinematografije i stvaranje uslova za primjenu Uredbe o bližim kriterijumima za, načinu i postupku za ostvarivanje prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela biće odlična podsticajna mjera za razvoj kinematografije u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku.

Sagovornici su naveli i da nas ove godine očekuje donošenje značajnog dokumenta, Nacionalnog programa razvoja kinematografije 2018 - 2023, čiji će nacrt biti izradjen u I kvartalu, nakon čega će biti organizovana javna rasprava i omogućeno da svi zainteresovani u ovom sektoru daju svoj doprinos, kako bi finalni dokument bio što kvalitetniji i sveobuhvatniji.

Kada je riječ o pristupanju potpornom fondu Savjeta Evrope Eurimages, sagovornici su ocijenili da je neophodno u ovoj godini realizovati sve aktivnosti kako bi producenti dobili mogućnost obezbjeđivanja sredstava iz ovog fonda. Ministar Bogdanović je ocijenio da je ovo od izuzetne važnosti za razvoj kinematografskog sektora i njegovo uključenje u međunarodne evropske tokove i naveo da je Ministarstvo kulture u ovogodišnjem budžetu već obezbijedilo 116.000 eura, koliko je procijenjeno da će iznositi godišnja članarina.

Ministar Bogdanović i direktor Čekić danas su potpisali i Sporazum o saradnji na realizaciji projekta "Crna Gora filmska destinacija/Montenegro Film Destination", kao dio Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017 - 2020, a koji će dati kratak osvrt na istorijat crnogorske kinematografije, obezbijediti informacije o procedurama za snimanje i promovisati Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju.

Ministar Bogdanović je istakao da je za manje od godinu dana rada Filmski centar postigao značajne rezultate, kao i da je uvjeren da će u saradnji sa Ministarstvom i ova godina biti veoma uspješna za crnogorski kinematografki sektor.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?