Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Ivanović na sastanku NATO političkih direktora

Objavljeno: 19.01.2018. 19:28 Autor: mod
Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane mr Ivica Ivanović učestvovao je danas na sastanku NATO političkih direktora koji se održao u sjedištu NATO u Briselu, a kojim je predsjedavala zamjenica generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler (Rose Gottemoeller).

Politički direktori su, uoči predstojećeg sastanka ministara odbrane članica NATO, koji se održava 14. i 15. februara, razmotrili pitanja posvećena unapređenju sistema kolektivne odbrane, a bilo je riječi i o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji, kao i daljim aktivnostima na planu jačanja koncepta odbrane i odvraćanja. Poseban značaj posvećen je intenziviranju saradnje NATO i EU u cilju efikasnijeg suočavanja sa izazovima aktuelnog bezbjednosnog okruženja, koje karakterišu kompleksnost i nepredvidljivost. 
 
Direktor Ivanović je naglasio da će Crna Gora kao nova članica potvrditi svoju punu posvećenost sprovođenju politika Alijanse, kao i doprinositi realizaciji njenih zadataka u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje. On je podsjetio da naša zemlja još od ulaska u proces evroatlantskih integracija, aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama. 

Ivanović je iskazao punu spremnost Crne Gore da u predstojećem periodu, maksimalno doprinese ispunjavanju ključnih NATO zadataka, kao i da predano radi na planu pune vojne integracije u Alijansu. Ivanović je naglasio da će naša zemlja, sa pozicije punopravne članice, zagovarati politiku otvorenih vrata i pružati punu podršku integraciji cijelog regiona u evroatlantsku zajednicu.

Na sastanku je konstatovano da je evidentan značajan napredak u implementaciji odluka Samita u Varšavi, o čemu svjedoče ostvareni rezultati u proteklom periodu, kao i zavidan nivo sposobnosti Alijanse da se prilagodi tokovima izmijenjenog bezbjednosnog okruženja i uspješno realizuje sve planirane zadatke. Takođe, politički direktori su se saglasili da su ujedinjeni napori zemalja članica, kao i međusobna povezanost cjelokupne trans-atlantske zajednice jedan od važnih komponenti koje doprinose uspjehu i kredibilitetu Alijanse.




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?