Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Postupnom zabranom do energetski efikasnije tehnologije

Objavljeno: 21.01.2018. 17:37 Autor: Ministarstvo ekonomije
Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Postupna zabrana stavljanja na tržište manje efikasnih uređaja za domaćinstva imaće kao rezultat da nakon 2020. godine građanima Crne Gore budu dostupne samo energetski efikasne tehnologije, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Taj Vladin resor je krajem prošle godine donio 16 pravilnika kojima se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih, manje efikasnih, tehnologija sa tržišta, shodno praksi EU.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Marko Radulović kazao je agenciji Mina-business da ti propisi uređuju, prije svega, ono što će moći da se nađe na crnogorskom tržištu, bez nametanja obaveza građanima da mijenjaju uređaje koje imaju.

„Do sada je doneseno 16 propisa kojima se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn i to za sijalice, rashladne i uređaje za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša i pranje posuđa, televizore, električna napajanja, set-top boksove, električne motore, ventilatore, pumpe za vodu i cirkulacione pumpe“, rekao je Radulović.

On smatra da će se uvoznici lako prilagoditi novim zahtjevima, s obzirom na to da se u Crnoj Gori proizvodi za domaćinstva dominantno uvoze.

“Doneseni pravilnici neće narušiti poslovanje preduzeća koji će, shodno rokovima koje pravilnici propisuju, prestati da nabavljaju energetski neefikasne uređaje. Praksa pokazuje da oni već uveliko prate kretanja tehnologija na tržištu, odnosno da proizvodi koji se sada uvoze već ispunjavaju propisane zahtjeve, pa se ne očekuje da će doneseni pravilnici vlasnicima proizvesti veće obaveze”, saopštio je Radulović.

Sa druge strane, propisani rokovi ne predstavljaju bilo kakvu obavezu građana da manje efikasne uređaje u domaćinstvima mijenjaju.

„Za građane to znači da će, nakon isteka životnog vijeka uređaja koje sada koriste, na našem tržištu moći da nađu samo one koji su energetski efikasni, odnosno koji trošeći manje električne energije za isti učinak prave finansijske uštede u domaćinstvu“, objasnio je Radulović.

On je dodao da je prvi pravilnik koji stupa na snagu onaj koji tretira sijalice sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće, a čija primjena počinje od 1. jula.

„Primjena svih ostalih pravilnika relevantnih za sektor domaćinstava počinje 1. januara naredne godine, što znači da je pred nama godina da pripremimo tržište za ono što ih od tog datuma očekuje, a to je fazna eliminacija energetski neefikasnih tehnologija sa tržišta“, rekao je Radulović.

On je kao primjer naveo klima uređaje sa takozvanim split sistemom. Radulović je objasnio da je propisano da se od 1. januara naredne godine na tržištu neće moći naći klime sa energetski efikasnom oznakom nižom od B, dok od 1. januara 2020. ta oznaka neće biti manja od A.

„Na sličan način regulisano je stavljanje na tržište i drugih uređaja za domaćinstvo. Period pred nama iskoristićemo da adekvatno pripremimo uvoznike i distributere za obaveze koje ih očekuju, a građane informišemo i edukujemo kako odabrati i pravilno koristiti energetski efikasne uređaje“, kazao je Radulović.

U tom cilju, Ministarstvo ekonomije će naredna dva dana organizovati radionicu za uvoznike i distributere tih proizvoda, kao i tržišne inspektore, kako bi ih detaljno upoznali sa pomenutim pravilnicima i rokovima koje propisuju.

„Smatram da je sjutrašnja radionica veoma važna za uspješnu implementaciju navedenih propisa donesenih po osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije i da će biti veoma korisna za budući rad onih koji na njoj budu učestvovali“, saopštio je Radulović.

Ministarstvo će dvodnevnu radionicu organizovati uz tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP plus) i u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG).

Izrada seta pravilnika kojima se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn, kao i pravilnika koji se odnose na označavanje energetske efikasnosti uređaja, pored EBRD podržalo je i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

(kraj) nar/sam
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?