Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana obuka "Prevencija ranih i ugovorenih brakova i ekonomske eksploatacije djece kroz obrazovni sistem"

Objavljeno: 19.01.2018. 18:00 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

U saradnji sa Nacionalnom kancelarijom za borbu protiv trgovine ljudima, 15. i 16. januara realizovana je dvodnevna obuka za nastavnike, na temu "Prevencija ranih i ugovorenih brakova i ekonomske eksploatacije djece kroz obrazovni sistem".

Prva obuka je organizovana u Osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin” u Podgorici, za 25 nastavnika/ca iz tri podgoričke osnovne škole, a 18. i 19. januara organizovana je obuka u Osnovnoj školi “Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću, za 25 nastavnika, iz tri nikšićke osnovne škole.

Program za ovu obuku akreditovan je kod Zavoda za školstvo i nalazi se u Katalogu obuka. Opšti cilj ovog programa jeste jačanje kapaciteta predstavnika obrazovnih institucija u borbi protiv prisilnih dječjih brakova i prisilnog prosjačenja, kako bi, između ostalog, na vrijeme identifikovali rizične kategorije među školskom populacijom, i shodno Zakonima preduzimali odgovarajuće radnje i aktivnosti.

Očekivani efekti obuke su:

- Unaprijeđenje znanja polaznika o značajnim međunarodnim i domaćim pravnim propisima o borbi protiv trgovine ljudima/djecom;
- Upoznavanje sa mehanizmima za borbu protiv trgovine ljudima /djecom u Crnoj Gori i sagledavanje moguće saradnje sa drugim akterima u cilju pružanja pomoći maloljetnim žrtvama i potencijalnim žrtvama trgovine ljudima/djecom;
- Unaprijeđenje znanja polaznika o specifičnostima, svrsi i standardima rada u postupku procjene stanja, potreba i rizika žrtava trgovine ljudima, s obzirom na njihov uzrast (maloljetna i punoljetna lica) i državljanstvo (domaći i strani državljani), u kontekstu postupka procjene korisnika koja se vrši u Centru za socijalni rad;
- Unaprijeđeno znanje polaznika u prepoznavanju i pružanju inicijalne zaštite potencijalnoj žrtvi trgovine ljudima, kroz učenje o pojmu, svrsi i primjeni indikatora za prepoznavanje žrtava;
- Identifikovanje specifičnosti praćenja ranog napuštanja Sistema obrazovanja.

Obuke su realizovane korišćenjem metoda i tehnika radioničarskog rada, a Program je urađen u skladu sa Strategijom za borbu protiv trgovine ljudima, i Istraživanjem Ombudsmana o dječjem prosjačenju i seksualnoj eksploataciji djece za period 2010-2013. godine.

Autori Programa i realizatori obuke su mr Sonja Perišić – Bigović i Tijana Šuković.

Realizaciju obuka ispratili su Roko Đoljaj, Martin Prenkočaj i Milica Pajović iz Direktorata za obrazovanje manjina i manjinskih nacionalnih zajednica.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?