Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Rezime idejnih rješenja za Međunarodni institut na prostoru Jugoistočne Evrope

Objavljeno: 22.01.2018. 16:57 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke
Rezime idejnih rješenja za obje opcije Međunarodnog Instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (Basic concepts for a South-East Europe International Institute For Sustainable Technologies – SEEIIST) pripremljen je i biće predstavljen na Naučnom Forumu, koji se održava 25. i 26. januara u Trstu.


Rezime predstavlja svojevrsni biznis plan, sadrži glavne tehničke parametre projekta, vremenski okvir, troškove ulaganja, kao i operativne troškove.

Autori uvodnih izlaganja su ministarka nauke dr Sanja Damjanović i profesor Hervig Šoper, tvorac Inicijative i nekadašnji generalni direktor CERN-a.

Autori idejnog rješenja prve opcije instituta, odnosno Četvrte generacije Sinhrotronskog izvora zračenja, su članovi međunarodne komisije kojom predsjedava dr Dieter Einfeld, nekadašnji tehnički direktor SESAME i ALBA projekta, dok komisijom koja je radila idejno rješenje za drugu opciju instituta - Hadronska kancer terapija i istraživanja u biomedicini pomoću protona i težih jona, predsjedava prof. Ugo Amaldi, osnivač i predsjednik TERA Fondacije. Autori su renomirani međunarodni eksperti koji su na dobrotvornoj osnovi izradili idejna rješenja, kao i rezime.

Pripremljeni koncept je sponzorisan od strane Ministarstva nauke Crne Gore.

Ovdje možete preuzeti REZIME.pdf.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?