Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvoreni pozivi za projekte u okviru Inicijative za inovativne ljekove - IMI 2

Objavljeno: 23.01.2018. 18:40 Autor: Ministarstvo nauke

Inicijativa za inovativne ljekove je javno-privatno partnerstvo (PPP) između farmaceutske industrije, koju predstavlja evropska Federacija farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA) i Evropske komisije. Njen cilj je da podrži naučne projekte i gradi mreže industrijskih i akademskih eksperata u Evropi koji će podstaknuti inovacije u zdravstvu. IMI djeluje kao neutralna treća strana u stvaranju inovativnih partnerstava, i ima za cilj da izgradi zajednički ekosistem za farmaceutska istraživanja i razvoj.

Misija IMI-ja je da obezbijedi društveno-ekonomske koristi za građane Evrope, povećavajući konkurentnost Evrope na globalnom nivou i postavljajući Evropu kao najatraktivnije mjesto za farmaceutska istraživanja i razvoj.

Program IMI2 pokrenut je 2014. godine s budžetom od 3,276 milijardi eura. Polovina ovog iznosa (1,638 milijardi eura) proističe iz budžeta Horizonta 2020; 1,425 milijardi eura dolazi od EFPIA kompanija; i do 213 miliona eura od strane drugih organizacija koje doprinose IMI2 kao pridruženi partneri. Fokus ovog Programa je na potrebama pacijenata i društva, kao i pružanju alata i sredstava za ubrzanje razvoja tretmana koji su hitno potrebni. U skladu s Horizontom 2020, Program pokriva kasnije faze razvoja ljekova blisko sarađujući s partnerima iz drugih sektora (npr. dijagnostika, zdravlje životinja, IT, imaging, itd.).

Krajem 2016. godine, oko 11.500 istraživača uspješno sarađuje pod okriljem IMI-a koji finansira 84 projekta. IMI ulaže u glavne bolesti / istraživačke prioritete: infektivne bolesti, neurodegenerativne bolesti (uključujući Alzheimerovu bolest), dijabetes i rak. Svi IMI projekti se fokusiraju na izazove koji su preveliki ili previše složeni za rješavanje od strane bilo koje pojedinačne organizacije ili čak zemlje, i kolaborativni pristup je neophodan za rješenje istog.

Takođe, IMI inicijativa je fokusirana na pacijente. U 75% relevantnih IMI projekata su uključeni pacijenti. Pacijenti već imaju direktne koristi od nekih projekata.

Rezultati IMI projekata pružaju dokaze za informisano donošenje odluka u farmaceutskoj industriji; ili upoznavanje kliničkih, medicinskih i najboljih regulatornih praksi. Ovo uključuje prenos alata, modela i sistema na farmaceutsku industriju, odnosno promjenu prakse u industriji.

IMI projekti bi trebali omogućiti ubrzanje postupka od pronalaska lijeka do njegove konačne primjene u liječenju bolesti današnjice poput dijabetesa, Alzheimera, bolesti pluća, onkologije, upale i infekcije, tuberkuloze ili razvoj efikasnih antibiotika za rezistentne bakterije. Program IMI 2 usmjeren je na otkrića sigurnijih i djelotvornijih ljekova, poboljšanje zdravlja i blagostanja evropskih građana, nove i efikasnije dijagnostike i liječenja. Ciljana terapija trebala bi smanjiti troškove liječenja, što bi olakšalo teret javnim zdravstvenim sistemima. Takođe, IMI 2 program omogućiće bolju koordinaciju industrijskih sektora, što će rezultirati pouzdanijim i bržim kliničkim ispitivanjima, kao i bolju regulaciju i bržu primjenu lijekova.

Mnogi IMI projekti daju sredstva za otkrivanje ljekova. To uključuje online platforme koje naučnicima omogućavaju brzi pristup različitim izvorima podataka sa samo nekoliko klikova; fizička postrojenja koja omogućavaju istraživačima da identifikuju i dalje razviju potencijalne ljekove; i kliničke mreže koje olakšavaju sprovođenje kliničkih studija i kliničkih ispitivanja. Mnogo tih resursa lako je dostupno široj naučnoj zajednici.

Do 70% IMI projekata su posvećeni aktivnostima obrazovanja i osposobljavanja, što rezultira sa više od 351 održanih različitih treninga i 3 541 novih obučenih profesionalaca iz Evrope u različitim sektorima. Potvrda uspješnosti i referenca do sada realizovanih projekata je veliki broj ostvarenih naučnih radova u sklopu IMI programa publikovanih u renomiranim časopisima kao i izvrsna ocjena Evropske komisije.

Trenutno su otvorena dva poziva u okviru ovog Programa, i to:

  • IMI2 – Call 8

TEMA : Ebola and other filoviral haemorrhagic fevers (Ebola+) programme: future outbreaks

Vrsta projekta: kolaborativno istraživanje - RIA – Research and Innovation Actions

Rok za dostavljanje projekata je 15. mart 2018. godine, do 17:00h

Više detalja: http://www.imi.europa.eu/apply-funding/open-calls/imi2-call-8

  • IMI2 - Call 13

Vrsta projekta: RIA – Research and Innovation Actions / Coordination and Support Action

TEME:

Topic 1: Assessment of the uniqueness of diabetic cardiomyopathy relative to other forms of heart failure using unbiased pheno-mapping approaches

Topic 2: Genome-Environment Interactions in Inflammatory Skin Disease

Topic 3: The value of diagnostics to combat antimicrobial resistance by optimising antibiotic use

Topic 4: Mitochondrial Dysfunction in Neurodegeneration

Topic 5: Support and coordination action for the projects in the neurodegeneration area of the Innovative Medicines Initiative

Topic 6: A sustainable European induced pluripotent stem cell platform

Topic 7: Linking digital assessment of mobility to clinical endpoints to support regulatory acceptance and clinical practice

Topic 8: Human tumour microenvironment immunoprofiling

Topic 9: ConcePTION – Continuum of Evidence from Pregnancy Exposures, Reproductive Toxicology and Breastfeeding to Improve Outcomes Now

Topic 10: Improving the preclinical prediction of adverse effects of pharmaceuticals on the nervous system

Topic 11: Translational Safety Biomarker Pipeline (TransBioLine): Enabling development and implementation of novel safety biomarkers in clinical trials and diagnosis of disease

Topic 12: Pilot programme on a Clinical Compound Bank for Repurposing: Cardiovascular diseases and diabetes

Topic 13: Pilot programme on a Clinical Compound Bank for Repurposing: Respiratory diseases

Topic 14: Pilot programme on a Clinical Compound Bank for Repurposing: Neurodegenerative diseases

Topic 15: Pilot programme on a Clinical Compound Bank for Repurposing: Rare/orphan diseases

Rok za dostavljanje projekata je 28. februar 2018. godine, do 17:00h

Više detalja: http://www.imi.europa.eu/apply-funding/open-calls/imi2-call-13

Za IMI2 projekte neophodno je da se konzorcijum sastoji od minimum tri partnera iz tri različite EU države članice ili države pridružene Horizont 2020 programu.

Predlozi projekata se podnose putem Horizont 2020 elektronskog sistema za podnošenje predloga projekata.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?