Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Ženeva: Sastanak Purišić - Rajder

Objavljeno: 24.01.2018. 13:51 Autor: mrss
Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić se 22. januara 2018. godine sastao sa gospodinom Guy Ryderom, generalnim direktorom Međunarodne organizacije rada (ILO) i njegovim pomoćnikom, gospodinom Heinzom Kollerom, regionalnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju ILO u Ženevi, Švajcarska.

Tema sastanka bila je saradnja Ministarstva rada i socijalnog staranja i MOR-a.

Generalni direktor Ryder rekao je da je zadovoljan ispunjavanjem obaveza koje proizilaze iz članstva Crne Gore u MOR. On je pohvalio saradnju sa Crnom Gorom i obećao punu podršku i tehničku saradnju u izradi novog Programa dostojanstvenog rada za 2018-2020.

Ministar Purišić, govoreći o važnosti Programa dostojanstvenog rada za Crnu Goru 2015 – 2017. godine, ostvarenim rezultatima i realizovanim aktivnostima kroz ovaj Program, izrazio je zadovoljstvo izradom novog Programa za 2018 - 2020. god. i istakao da postoji velika potreba za pružanjem normativne ekspertske pomoći. Ministar je, na osnovu prethodnog dobrog iskustva zatražio i da se prilikom izrade novog programa odredi koordinator za njegovu implementaciju.

Nakon sastanka sa visokim predstavnicima MOR-a, delegacija Ministarstva rada i socijalnog staranja održala je sastanak na ekpertskom nivou sa Kolinom Fenwick, šefom Odjeljenja za reformu radnog prava, i Karen Curtis i Valerie Van Goethem, iz Odjeljenja NORMES u čijoj je nadležnosti region Evrope.

Na ovom sastanku predstavljen je proces izrade zakonskih propisa iz oblasti radnog prava i politike zapošljavanja, čime će se doprinijeti uređenju tržišta rada kroz stvaranje boljeg poslovnog ambijenta za otvaranje novih i kvalitetnijih radnih mjesta, privlačenje investicija i povećanje zaposlenosti, što će dovesti do suzbijanja sive ekonomije i bolje zaštite prava zaposlenih. 

Delegacija je naglasila da je od ključne važnosti savjetodavna pomoć i podrška Međunarodne organizacije rada s ciljem bolje implementacije standarda MOR u zakonodavni okvir zemlje, tokom procesa izrade seta zakona.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?