Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kapetan fregate Vesko Tomanović novi komandant Mornarice Vojske Crne Gore

Objavljeno: 25.01.2018. 22:18 Autor: VCG

Na školskom brodu „Jadran“ danas je izvršena svečana ceremonija primopredaje dužnosti komandanta Mornarice Vojske Crne Gore. Dosadašnji zamjenik komandanta Mornarice VCG kapetan fregate Vesko Tomanović preuzeo je dužnost od kapetana bojnog broda Darka Vukovića.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba, brigadni general Ilija Daković, zahvalio je dosadašnjem komandantu Mornarice na maksimalno posvećenom i profesionalnom pristupu obavljanju dužnosti i obavezao budućeg komandanta da posao obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom. General Daković je istakao da su pred Mornaricom izuzetno značajni zadaci, ali da njeni pripadnici imaju  sposobnosti i znanja da odgovore ovim izazovima.

„Učešća u međunarodnim misijama i vježbama potvrđuju posvećenost očuvanju svjetskog mira, čemu svjedoče i priznanja sa svih međunarodnih adresa. Angažovanje prilikom gašenja požara u ljetnjim mjesecima prethodne godine, pokazalo je da su svi pripadnici MVCG u potpunosti posvećeni dobrobiti crnogorskog društva i njenih građana. Dokazana je njihova spremnost da rizikujući svoj život, pomognu crnogorskim građanima u nevolji“, istakao je general Daković.

Kapetan fregate Tomanović je zahvalio dosadašnjem komandantu na časnom i odgovornom izvršavanju dužnosti, te obećao da će uložiti značajne napore kako bi realizovali sve započete procese reformi u MVCG i ispunili buduće ciljeve u planiranom roku. Naglasio je da će kompletan sastav Mornarice biti posvećen unaprijeđenju stanja u jedinici.

„Uz dobru procjenu raspoloživih budžetskih sredstava, trenutnih i planiranih ljudskih potencijala i snaga, moramo razvijati nove sposobnosti i održive kapacitete koji će u svakom trenutku biti spremni da zaštite interese u crnogorskom dijelu Jadrana, u zoni epikontinentalnog pojasa, kao i da odgovore našim obavezama prema saveznicima u domenu pomorske sigurnosti“, zaključio je kapetan fregate Tomanović.

Jedan od težišnih zadataka Mornarice Vojske Crne Gore u narednom periodu predstavlja nabavka i stavljanje u upotrebu radara za nadzor i kontrolu mora, te konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?