Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora i Rumunija posvećene saradnji u kulturi

Objavljeno: 26.01.2018. 17:41 Autor: Ministarstvo kulture
Crna Gora i Republika Rumunija intenziviraće saradnju u oblasti kulture, zaključeno je danas na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i ambasadora Republike Rumunije Nj.E. Ferdinanda Nagija.

Ministar Bogdanović i ambasador Nagi razgovarali su na Cetinju o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje između naše dvije zemlje. Ocijenili su korisnim potpisivanje Programa kulturne saradnje koji je na snazi do 2019.godine i istakli potrebu da se tokom ove godine potpiše sporazum o saradnji koji će biti osnova za realizaciju konkretnih programa.

Ambasador je upoznao Ministra sa planovima za obilježavanje 100 godina državnosti Rumunije i istakao značaj podrške Ministarstva kulture Crne Gore tokom organizacije događaja. Dogovoreno je da se proslava ovog, za Rumuniju izuzetno važnog jubileja, organizuje na Cetinju, pri čemu će Ministarstvo kulture pružiti svu neophodnu podršku kako bi kultura i bogato nasljeđe Rumunije bili predstavljeni na najbolji način.
Sagovornici su razgovarali i o saradnji koju ostvaruju naše institucije kulture, posebno arhivi i biblioteke, i istakli kako kroz zajedničke inicijative ove institucije mogu zajedno aplicirati kod međunarodnih fondova, u prvom redu u okviru fonda Kreativna Evropa.

Predloženo je organizovanje bilateralnog susreta dva ministra kulture,u drugoj polovini 2018. godine, tokom kojeg će biti potpisan novi sporazum o saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Rumunije.

Ministar Bogdanović i ambasador Nagi zaključili su da Crna Gora i Rumunija gaje tradicionalno prijateljske odnose, koji se kroz saradnju u oblasti kulture mogu dodatno produbiti i osnažiti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?