Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Danilovgradu: Dogovoreno potpisivanje sporazuma o saradnji

Objavljeno: 27.01.2018. 02:27 Autor: mku

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je danas Opštinu Danilovgrad i sreo se sa predsjednikom Opštine Branislavom Đuranovićem i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o organizaciji manifestacija i događaja u oblasti kulture u Opštini Danilovgrad. Ministar Bogdanović je istakao da Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava sve projekte od posebne važnosti za kulturu u Danilovgradu. Zaključeno je da su potencijali ove Opštine veliki i da pružaju mogućnost za značajne aktivnosti u ovoj oblasti. Zbog toga je, istakli su sagovornici, potreban još veći angažman zaposlenih u institucijama kulture na kreiranju kvalitetnih i visokoprofesionalnih umjetničkih produkcija.

Ministar je posebno istakao važnost Umjetničke kolonije Danilovgrad i Internacionalnog simpozijuma skulpture kojeg organizuje ova ustanova. Kako ova manifestacija ispunjava sve uslove za sticanje statusa manifestacije od posebnog značaja dogovoreno je da Opština što prije uputi inicijativu Ministarstvu kulture.

Bilo je riječi i o projektima za očuvanje i valorizaciju kulturne baštine Danilovgrada, za koje je Ministarstvo kulture od početka primjene Programa zaštite i očuvanja kultutnih dobara izdvojilo preko 90.000 eura. "I ove godine smo prepoznali važnost ulaganja u bogato nasljeđe Danilovgrada pa smo za arheološka istraživanja Grada Spuža sa bedemima opredijelili neophodna sredstva, a danas smo dogovorili i podršku Ministarstva za sanaciju kulturnog dobra Adžijin most“ istakao je ministar Bogdanović.

Predsjednik Opštine Đuranović upoznao je ministra Bogdanovića sa radovima koji su izvedeni u Centru za kulturu, a za koje su obezbijeđena sredstva iz IPA fondova i zatražio podršku Ministarstva kulture za opremanje scene, što je posljednja faza u rekonstrukciji ove ustanove.

Sagovornici su dogovorili potpisivanje posebnog sporazuma o saradnji u kojem će se definisati svi prioritetni projekti o kojima je danas razgovarano i odrediti modeli za saradnju u narednom periodu, među kojima će biti i opremanje Biblioteke koja djeluje u okviru Centra za kuluru za koje je do sada iz IPA fondova i sopstvenih sredstava Opština Danilovgrad obezbijedila sredstva u iznosu od 500.000 eura.

Ministar je na kraju pozvao sve instituvije da učestvuju na konkurs Ministarstva kultire koji je otvoren do 10.februara ali i iskoriste mogućnosti koje nudi fond Evropske unije, Kreativna Evropa.

Nakon sastanka u Opštini ministar Bogdanović i predsjednik Đuranović obišli su Centar za kulturu i Umjetničku koloniju Danilovgrad.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?