Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Sarajevu održane Treće regionalne konsultacije o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama

Objavljeno: 26.01.2018. 18:02 Autor: mrss

mrss

U Sarajevu su 26. januara 2018. godine u UN zgradi Bosne i Hercegovine, održane treće regionalne konsultacije o jačanju regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama.

Sastanak je dio regionalnog projekta UNDP-a "Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama" (2017-2019), koji ima za cilj da poveća efikasnost i djelotvornost saradnje između tužilaštava iz zemalja bivše Jugoslavije u procesurianju ratnih zločina i da dalje osnaži kapacitete institucija za traženje osoba nestalih tokom oružanih sukoba.

Skup su otvorili g-din Marko Jurišić predsjedavajući Kolegijuma direktora, Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i g-dja Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorka UN-a Bosne i Hercegovine. 

O dosadašnjim rezultatima projekta i budućim planovima govorila je g-dja Klaudia Kuljuh, koordinatorka Regionalnog projekta za ratne zločine iz Istanbulskog regionalnog centra UNDP-a.

Na skupu su učestvovali predsjednik Komisije za nestala lica Crne Gore g-din Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije g-din Veljko Odalović, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine g-din Marko Jurišić i pomoćnik ministra Ministarstva hrvatskih branitelja - Uprave za zatočene i nestale - Republike Hrvatske g-din Stjepan Sučić, koji su predstavili izvještaje o radu za predhodnu godinu, planove za 2018. godinu, rad na usklađivanju posebnih postupaka u vezi s procesom ekshumacije, identifikacije i repatrijacije ljudskih ostataka i postizanje dogovora o postupcima koji se odnose na buduću saradnju i koordinaciju aktivnosti.

Dogovoreno je da se u narednom periodu organizuje više bilateranih sastanaka između nadležnih organa za nestale, kao i da se organizuju različite obuke za članove i zaposlene u tijelima koja se bave pitanjima nestalih. 


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?