Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Odobren projekat podrške za Centar izvrsnosti BIO ICT u vrijednosti od 358.000 eura

Objavljeno: 29.01.2018. 20:34 Autor: Ministarstvo nauke
Podrška prvom Centru izvrsnosti u Crnoj Gori - BIO ICT u ukupnoj vrijednosti od 358.000 eura biće obezbijeđena kroz Strateški programski okvir za inkluzivni i održivi industrijski razvoj.

U narednom petogodišnjem periodu u Crnoj Gori će biti realizovane aktivnosti predviđene Strateškim okvirom, a koje su, potpisivanjem ovog dokumenta između Crne Gore i Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija, planirane i u sferi nauke i istraživanja.

Cilj podrške prvom Centru izvrsnosti u Crnoj Gori, u ukupnoj vrijednosti od 358.000 eura, je jačanje komercijalizacije istraživanja, nacionalnih kapaciteta u sferi transfera znanja i tehnologija i komercijalizacija inovativnih rješenja.

Očekuje se da projekat doprinese jačanju ljudskih resursa i tehničkih kapaciteta, unaprijeđenju transfera tehnologija između naučno-istraživačkih institucija i sektora privrede (industrije), ali i komercijalizaciji inovativnih tehnoloških rješenja razvijenih od strane sektora nauke i istraživanja.

U skladu sa razvojnim prioritetima Crne Gore u oblasti nauke i do sada ostvarenim rezultatima u radu prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori, projektne aktivnosti će biti fokusirane na sektore poljoprivrede, ekologije, zdravlja i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Podsjetimo, Strateški programski okvir za inkluzivni i održivi industrijski razvoj Crne Gore 2017-2021 fokusira se na tri prioritetne oblasti i to:

- Jačanje industrijske konkurentnosti;
- Podsticanje ruralnog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta; i
- Ekološko upravljanje i održiva energija.

Pomenuti projekat realizovaće se u okviru prve prioritetne oblasti-dijela koji se odnosi na jačanje veza izmedju istraživačkog sektora i privrede.
Dinamika rada na projektnu kao i detalji oko projektnih aktivnosti biće poznati nakon ekspertske misije UNIDO-a koja se očekuje u Crnoj Gori početkom marta mjeseca 2018. godine.

UNIDO je organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj, sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, koja promoviše industrijski razvoj sa ciljem sprječavanja siromaštva, te obezbjeđenja ekološke održivosti i inkluzivne globalizacije. Agendom za održivi razvoj, do 2030. godine, misija ove Organizacije je prepoznata kao „nadgradnja infrastrukture, unapređenje inkluzivnog i održivog industrijskog rasta i jačanje inovacija“.

Crna Gora je obnovila svoje punopravno članstvo u UNIDO-u, 22. novembra 2006. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?